Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Wijn & spijssuggesties

Header-lp-wijn spijs

Welk type wijn serveer je bij een bepaald gerecht?

Een passende wijn kan de mooiste aanvulling zijn op elke gang van het menu. De juiste wijn selecteren bij een gerecht is een kunst. Onze wijn & spijssuggesties helpen je een eind op weg.

Terug naar de Wijnpagina  


Kreeft

Bruisend en droog

Sieur d’Arques, Crémant de Limoux

Crémant is de verzamelnaam voor mousserende wijnen die gemaakt zijn met dezelfde techniek als champagne, maar die buiten de Champagne-regio zijn gemaakt. Mousserende wijn laat zich uitstekend combineren met diverse gerechten. Dit komt doordat er geen tannine in zit en een hogere zuurgraad hebben. Deze twee punten hebben, net als bruisend water of bier, voor een neutraliserend effect op je smaakpalet.

Spijssuggestie: wild, vis- en schaaldieren


Zoet

Zacht en zoet

Toro Albala Don PX

Don PX Gran Reserva heeft ongekend veel medailles en eervolle vermeldingen op zijn naam staan. Om maar niet te spreken van de hoge waardering van Wine Spectator. En terecht. Don PX Gran Reserva is het resultaat van een 25-jarige rijping van de Don PX Joven in vaten van Amerikaans eikenhout. Tijdens de rijping komt de wijn in contact kleine hoeveelheden lucht. Daarom is de Gran Reserva bijna gitzwart. Laat je verleiden door ongekende aroma’s van tabak, cacao, drop, rozemarijn, Arabische koffie, vanille, chocola, kaneel, perziken op siroop en stroop. En toch verrassend elegant en prachtig in balans.


Spijssuggestie: de smaaksensaties van de Don PX Gran Reserva maken het een ideale partner voor zowel chocolade en vruchtendesserts als voor (blauwe) kaas. Tip: koud serveren!


Avocado

Fris en droog:

Bordeaux de By Sauvignon Blanc

De smaak van Sauvignon Blanc onderscheidt zich door zijn groene, kruidige aroma’s. ‘Sauvignon Blanc’ laat zich letterlijk vertalen naar ‘Wilde witte’. De druif is een achternichtje van de Traminer met roots in Zuid-Frankrijk. Afhankelijk van de rijping van de wijn, herken je tonen van limoen tot aan zoete perzik. De kruiden en specerijen vormen de geheime sleutel tot het succes van een Sauvignon Blanc. Bordeaux de By Sauvignon Blanc heeft een bloemenneus met tonen van exotisch fruit. Vlezig en zijdeachtig in de mond, frisse en lichte dronk.


Spijssuggestie: Sauvignon Blanc laat zich uitstekend combineren met groene kruiden. Gerechten met peterselie, rozemarijn, basilicum, selderij, venkel of munt zijn smaken die mooi aansluiten. Zachte vis of wit vlees is een heerlijke combinatie bij deze Sauvignon Blanc.


gevogelte

Vol en droog:

Zuccardi Q Chardonnay

Zuccardi Q Chardonnay is lichtgeel met een mooie balans tussen hout en fruit. Herken de aroma’s van witte bloemen en perziken, peren en appels en kruiden. Lekker fris, vol met mineralen en een zoutje in de mond. Drink deze wijn op een temperatuur van 10-12°C. Je kan nu uitstekend van de wijn genieten of er voor kiezen om deze op te leggen. Hij verbetert zich nog de komende 2 jaar in de fles.


Spijssuggestie: een lekkere wijn als begeleiding bij varkensvlees, gevogelte en stevige vissoorten als zalm, forel en tonijn. Ook een goede keuze naast een lekkere pasta.


Licht en rood

Licht en rood:

Villa Maria Cellar Selection, Pinot Noir

Door Winespectator is Villa Maria uitgeroepen tot ‘één van de 50 Beste Wijnproducenten’ en door het Wine Enthusiast Magazine als ‘Beste wijnmaker van het jaar 2007’. Villa Maria staat ook voor duurzaamheid. Het wijnhuis is biologisch, ISO-gecertificeerd en duurzaam. Villa Maria Cellar Selection, Pinot Noir brengt je een heerlijk kersenaroma met daarbij een licht kruidige ervaring met paddenstoelen.


Spijssuggestie: deze Pinot Noir kies je voor gerechten met wild, kalfsvlees en rundvlees. Ook is de wijn een smakelijke aanvulling bij stevige vissoorten als tonijn en herfstgroenten.


Fruitig en rood

Fruitig en rood:

Domaine Wachau, Blauer Zweigelt

Het domein Wachau is een van de beste wittewijnproducenten in Oostenrijk. Rode wijnen van Wachau zijn bijzonder fris en fruitig. Deze wijn is medium robijnrood met heldere paarse reflexen. De neus is intens met fruit, tonen van frambozen, kersen en pittige bosgrond. In de mond is de rode wijn zacht elegant. De goede geïntegreerde zuren en de zachte tannines maken de wijn een heerlijke ervaring.


Spijssuggestie: deze wijn past bij een verscheidenheid aan gerechten; Van lichte vleesgerechten tot klassieke gebakjes. Ook bij een hartige hapjesplank komt deze wijn helemaal tot zijn recht.


Krachtig en vol

Krachtig en vol:

Barista pinotage

De dieppaarse Barista Pinotage verleidt met een geurend boeket met rijp, zwoel fruit, grofgemalen Arabica koffiebonen, mokka, donkere chocolade, een vleugje kaneel en espresso-aroma's. In de smaak ook nuances van koffie en chocolade gecombineerd met moerbeien, kersen en pruimen. Rijpe tannines en een zwoele afdronk maken dit tot prachtige wijn.


Spijssuggestie: deze wijn laten zich het beste combineren met gebraden rood vlees, lamsvlees en harde kazen. Ook perfect met gerechten waarbij (in de saus) chocolade of koffiebonen worden verwerkt.


Krachtig en rood

Krachtig en rood:

Tommasi Valpolicella Ripasso

Een intense robijnrode wereldwijn die vol, warm en rijk is met een heerlijke afdronk met een hint van amandelen. De wijn brengt smaaknotities van zwarte peper en scones van gepassioneerde druiven. “Ripasso” Deze wijn wordt alleen gemaakt in de jaren dat er een oogst wordt binnengehaald van superieure kwaliteit.


Spijssuggestie: door de volle, krachtige smaak is Tommasi Valpolicella Ripasso uitstekende keuze bij een gerecht met rood vlees. De zwoele wijn leent zich ook prima voor wit vlees en kazen.