Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Recepten

Jan Smink's barbecue recepten

Eerste hulp bij BBQ’en

Binnenkort een barbecue ingepland? En wil je snel een aantal tips krijgen om te grillen als een gevorderde BBQ’er? Geen nood. Hieronder vind je Makro’s eerste hulp bij BBQ’en. Een aantal speciaal geselecteerde recepten uitgelegd in 3 simpele stappen.


Jan Smink's bavette 'Caveman style'
Jan Smink's bavette 'Caveman style'

Bavette ‘caveman style’

met spicy sweet & sour-marinade en gerookte BBQ-saus

Stap 1
Maak de bavette schoon en verwijder alle vliesjes. Zout de bavette.
Stap 2
Zorg dat de houtskool goed op temperatuur is en goed gloeit. Gebruik altijd houtskool, het liefst wat grotere stukken. Leg de bavette rechtstreeks in de kolen, voor beide kanten ongeveer 2 minuten. Haal de bavette er daarna weer uit en laat rusten.
Stap 3
Denk bij het snijden van de bavette er aan dat je op de draad snijdt en niet met de draad mee.

Gerookte BBQ-saus met tomberries

1 grote ui
2 tenen knoflook
50 g schenkstroop
40 g witte aceto
40 g whiskey
Tabasco
50 g bruine basterd suiker
250 g gepelde tomaat
50 g ketchup
25 g worchester sauce
Houtsnippers geweekt in water

Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan in een pan met wat olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat rustig inkoken tot de gewenste dikte. Maak desgewenst extra op smaak met tabasco en zout. Rook de saus 10 minuten met de geweekte snippers op de barbecue. Op laatste moment van serveren de tomberries er doorheen roeren.

Spicy sweet & sour-marinade

2 rode pepers
2 tenen knoflook
1 sjalot
50 g gember
2 citroenen
2 limoenen
50 g sushi-azijn
50 g witte aceto
1 dl zonnebloemolie
2 dl olijfolie
25 g fijngehakte koriander


Snijd de pepers, knoflook, sjalot en de gember ragfijn. Fruit deze aan in de pan met wat olie. Voeg rasp en sap van de limoenen en citroenen toe en de oliën, aceto en sushi-azijn. Als laatste voeg je de fijngehakte koriander toe. Doe de gesneden bavette in een schaal en voeg hier de marinade aan toe zodat de smaak er goed in kan trekken. Daarna serveer je het vlees samen met de marinade en de gerookte BBQ-saus.


Jan Smink's gerookte goudforel

Gerookte goudforel

met frisse venkelsalade en crème van bieslook

Stap 1
Maak de goudforel schoon als dat nodig is. Zout de vis in of leg deze in de pekel.
Stap 2
Steek de houtskool aan en week de houtsnippers in ruim koud water. Wanneer de barbecue ongeveer 110 graden is, voeg je de snippers toe aan de houtskool. Nu is de barbecue klaar om te roken.
Stap 3
Vul de forel met kruiden en citrus. Laat de forel ongeveer 20 minuten voorzichtig roken en haal deze dan van de barbecue af. Het is beter om de forel wat minder gaar te serveren dan te gaar. Fileer de forel voorzichtig.

Venkelsalade

1 venkel
Olijfolie
Witte aceto
Citroenrasp
Zout


Hak een venkel doormidden en verwijder de witte kern. Snijd de venkel nu zo dun mogelijk op de mandoline of de snijmachine. Maak op smaak met een scheutje olijfolie, klein beetje witte aceto, citroenrasp en zout.

Crème van bieslook

40 g yoghurt
40 g eiwit
20 g sushi-azijn
180 g zonnebloemolie

Meng voor de bieslookcrème de yoghurt, eiwit en sushi-azijn in een litermaat met de staafmixer. Voeg de zonnebloemolie toe en mix tot er een dikke stevige crème ontstaat. Maak deze op smaak met peper en zout. Garneren en dresseren zoals op de foto. Hiervoor lenen chili cress en postelein zich uitstekend.

Jan Smink's goudforel

Maak iedere BBQ compleet

Naast recepten inspiratie, vind je bij ons ook alle BBQ-accessoires. Nieuw bestek, borden en disposables, kookgerei, apparatuur... zelfs een compleet nieuwe eethoek voor binnen of buiten vind je in ons BBQ-assortiment.

BBQ Startpagina

Vlees

Vis