Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

BBQ technieken

Header-bbq-technieken

Het zit hem in de techniek

Er zijn slechts twee manieren om te grillen op de barbecue: direct en indirect. Wanneer je begrijpt welke techniek je het beste kunt gebruiken, ben je al halverwege. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn tussen direct en indirect grillen en welke mogelijkheden er verder zijn.


BBQ technieken

Caveman-style: barbecueën zonder rooster

Caveman-style

Barbecueën zonder rooster? Ja, Caveman-style is anders maar zal je verwachtingen overtreffen. Het stuk vlees bereid je direct in de kolen. Deze techniek geeft het vlees een geweldige, pure smaak. Hieronder lees je in 3 stappen hoe je een bavette caveman-style bereidt.


Bekijk het stappenplan
Stappenplan: zoutsteen

Zoutsteen

Zoutstenen zijn prachtige stenen die op roze marmer lijken. De stenen zijn bijna niet poreus en zo hard dat je ze kunt verhitten tot ruim 350°C. Het blok zout moet je langzaamaan opwarmen als een pizzasteen. De steen bevat zout en diverse mineralen, waardoor je een bijzondere smaak meegeeft aan je gerechten.

Bekijk het stappenplan
Stappenplan: houten plank

Rookplank

Op een houten plank grillen lijkt op koken in een pan. Grillen op hout geeft het gerecht een lekkere rooksmaak mee. Het meest gangbare soort hout om te gebruiken is cederhout, je kunt alle soorten hout gebruiken. Experimenteer met de soorten hout en ontdek de verschillen in smaak en geur.


Bekijk het stappenplan

Grillmethodes

Grillmethode

Direct grillen

Bij direct grillen verhit je het voedsel direct boven de hete kolen. Je kan hierbij kiezen voor de deksel er op of er af. Met de deksel erop verhit je de bovenkant door hittereflectie: hierdoor verkort je de gaartijd. Vergeet niet het vlees te blijven omdraaien
Grillmethode

3-zones

Een barbecue kan je ook in meerdere zones verdelen:

Hete zone: 2 lagen kolen, hoge temperatuur en dus goed voor direct grillen

Warme zone: 1 laag kooltjes, medium temperatuur en dus goed om het door te garen

Veilige zone: geen kooltjes, goed om warm te houden


Grillmethode

Indirect grillen

Bij indirect grillen - de naam zegt het al – wordt voedsel niet rechtstreeks boven de kolen gegaard, maar er naast. door aan weerszijden de lege zone kolen te plaatsen. Dit is ideaal bij lange stukken vlees, maar ook als je barbecue voorzien is van een draaispit. Doorgaans wordt deze techniek gebruikt om grotere stukken vlees, vis of gevogelte te bereiden.

Indirect grillen kent vele varianten: low & slow, roken, houten plank of zoutsteen. Lees hieronder meer over deze verschillende technieken.


Stappenplan: caveman-style

Caveman-style: barbecueën zonder rooster

Stap 1

Verhit grotere stukken houtskool (geen briketten!) om te voorkomen dat er talloze kleine stukjes houtskool aan het vlees blijven hangen.


Caveman-style: barbecueën zonder rooster

Stap 2

Leg de bavette vol in de kolen. Doe de deksel op de barbecue en laat het vlees een paar minuten op de kolen liggen. Draai de bavette om en doe het deksel er weer op.


Caveman-style: barbecueën zonder rooster

Stap 3

De bavette is nu mooi gebruind. Haal het uit de barbecue, wikkel het in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten. Het vlees moet een kerntemperatuur krijgen van ongeveer 50 graden.
Stappenplan: zoutsteen

Stappenplan: zoutsteen

Stap 1

Maak 3 hittezones in je barbecue. 1 zone met veel hitte, 1 zone zonder hitte en, als het kan, 1 zone met gemiddelde hitte. Hoe je zones in de barbecue maakt, lees je hier.


Stappenplan: zoutsteen

Stap 2

De zoutsteen verwarm je langzaam voor op de koudste zone gedurende ongeveer 15 minuten. Daarna kan je de zoutsteen geleidelijk warmer maken door deze steeds iets te verplaatsen richting de volgende zone. Als de steen heet genoeg is zou vocht (bijvoorbeeld een druppel water) moeten sissen op het oppervlak.


Stappenplan: zoutsteen

Stap 3

Eigenlijk alles wat snel bereid of rare gegeten kan worden is geschikt voor op de zoutsteen en de rest kan eronder. Jawel, eronder. Dus steak, vis, groentes maar ook kip, geen hele, of hamburgers kunnen allemaal een unieke smaak krijgen door bereiding op een zoutsteen.Stappenplan: houten plank

Op een houten plank grillen lijkt op koken in een pan. Grillen op hout geeft het gerecht een lekkere rooksmaak mee. Het meest gangbare soort hout om te gebruiken is cederhout, maar je kunt allerlei soorten hout gebruiken (die geschikt zijn voor de BBQ). Experimenteer met de soorten hout en ontdek de verschillen in smaak en geur.

Maak de plank als je klaar bent schoon met een spons. Zo kan je de plank een volgende keer weer gebruiken.
Stappenplan: houten plank

Stap 1

Dompel de plank minimaal 30 minuten van tevoren onder in een bak met water en laat deze zo weken. Bereid ondertussen de barbecue voor. Maak twee zones: 1 met gloeiende kolen en 1 kant zonder.


Stappenplan: houten plank

Stap 2

Leg de natte plank op de kant met de gloeiende kolen totdat de plank begint te roken en wat zwart begint te worden aan de onderkant.

Stappenplan: houten plank

Stap 3

Nu leg je de plank op het koelere gedeelte met de zwarte kant boven. Hierop leg je de stukken vlees of vis.


Stappenplan: houten plank

Stap 4

Doe de deksel op de barbecue en wacht totdat het de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.


Stappenplan: houten plank

Stap 5

Als sommige stukken vlees of vis nog een krokanter randje kunnen gebruiken leg je ze op de kant met de hete kolen.Roken


Roken op de barbecue is een bereidingstechniek waarmee je, eenmaal onder de knie, diverse heerlijke gerechten bereidt. Roken kan op iedere barbecue die goed afsluitbaar is. Zorg voor een lage temperatuur rond de 100°C. Verbrand tegelijkertijd wat hout. De lage temperatuur breekt het bindweefsel van het vlees af en maakt het lekker mals. De rook geeft je gerecht een lekkere karakteristieke smaak.

Houd de temperatuur in toom

Met een laagje water in een aluminium bak naast de kooltjes zorg je voor goede beheersing van de temperatuur. Tegelijkertijd zorg je er voor dat het vlees miner snel uitdroogt. Als je wijn of bier in de bak doet, proef je dit goed terug in het vlees of de vis.

Hoeveelheid rook

Ga je grotere stukken rund- en varkensvlees bereiden? Kies dan voor meer rook. Eiken bijvoorbeeld geeft een zware, dikke rook en is perfect voor bereiding van rund en varken. Als er kip of vis op het menu staat, gaat de voorkeur uit naar wat minder rook - lichter hardhout zoals fruit en nootdragende bomen zijn hiervoor goed geschikt.

Roken met houtsnippers of houtbrokken

Houtsnippers zijn eenvoudig in gebruik. Je doet ze in een smokerbox of in een stuk aluminiumfolie met een paar gaten. Het hout gaat langzaam roken zonder dat het verbrandt en zorgt voor een mooie, witte rook. Grotere brokken hout leg je op de kolen of briketten. Ze roken langer en constanter dan snippers.

Weber houtsnippers

Low & slow

Haal het beste uit je vlees met behulp van de Low & Slow-techniek op de barbecue. Met liefde, geduld en een geschikte barbecue maak je sappig vlees, doordrenkt in smaak. Een heerlijk resultaat dat je wel iedere dag wilt bereiken!

Met low & slow kook je op lagere temperatuur met indirecte warmte. Je gaart met deze techniek ook grotere stukken vlees, langzaam op lage temperatuur. Het gaarproces kan soms wel een dag in beslag nemen. Dit kan op een rookbarbecue, ook een gewone houtskoolbarbecue leent zich uitstekend voor slowcooking mits de barbecue kan worden afgesloten met een deksel.

Slowcooking wordt voornamelijk gedaan met grotere stukken vlees zoals een brisket of bavette. Eens wat anders? Een tomahawk maakt altijd indruk!

low-slow

Maak iedere BBQ compleet

Naast deze technieken, vind je bij ons ook alle BBQ-accessoires. Nieuw bestek, borden en disposables, kookgerei, apparatuur... zelfs een compleet nieuwe eethoek voor binnen of buiten vind je in ons BBQ-assortiment.