Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Vis op de BBQ

Header-bbq-vis

Vis op de grill

Bij het lezen van bovenstaande zin erkennen sommige mensen schoorvoetend dat vis op de barbecue niet binnen hun comfortzone ligt. Vis is lekker, maar wat lastiger te bereiden op de grill. Hoe maak je een vis goed klaar op de barbecue zonder dat deze blijft plakken? Welke technieken zijn er en hoe kan je een vis lekker op smaak krijgen?

Met deze handige tips en trucs ontdek je hoe je vis kunt bereiden en hoe je moten moeiteloos kunt omdraaien op de barbecue.


Soorten vis en schaaldieren

Vis assortiment

Je hebt besloten om vis te gebruiken op de barbecue. Nu is het zaak om te bepalen welke vis je wilt bereiden. Houd bij je keuze rekening met een aantal zaken:

  • Kies altijd voor verse vis 
  • Bewaar een vis verpakt in de koelkast totdat je hem gaat grillen 
  • Neem vis van dezelfde dikte om overgare delen te voorkomen 
  • Marineer een vis niet te lang, maximaal 3 uur
Stevige vis

Stevige vissoorten

Stevige vissen zijn zeer geschikt om te bereiden op de grill. Tonijn, zalm en zwaardvis zijn mooie voorbeelden van een stevige vis. De moten van deze vissoorten vallen niet snel uit elkaar zijn daarom uitstekende opties voor de barbecue. Kabeljauw, dorade en forel zijn ook heerlijk op de grill.

Fijne vis

Fijne vissoorten

Als je een fijnere vissoort wilt bereiden, gaat dit niet zomaar. Fijne vis valt op de barbecue snel uit elkaar. Dit voorkom je met een vispapillot; hiermee kan je wel een vis naar keuze gebruiken. Filets en haasjes zijn hiervoor ideaal.

Schaal en schelpdieren

Schaal- en schelpdieren

Varieer met schaal- en schelpdieren op de grill. Lekkere spiesen met naturel of gemarineerde garnalen maken een feest van iedere barbecue. Kies ook eens voor een verrassende variant als gegrilde oesters of coquilles.


BBQ-technieken voor vis

Zalm op de grill
Vis bereiden op de barbecue is niet moeilijk. Met deze vuistregels maak je heerlijke varianten vis op je grill:

  • Zorg voor een schoon grillrooster of visklem als je deze gebruikt;
  • Breng de barbecue op de juiste temperatuur en zorg dat het rooster niet te dicht boven het vuur hangt. Anders verbrandt de vis te snel; 
  • Om te voorkomen dat de vis plakt aan je grill, gebruik je een beetje olie. Of je het rooster of de vis ermee insmeert is niet zo belangrijk. Als je er maar voor zorgt dat je rooster of je visklem goed ingevet is. Dit maakt het een stuk makkelijker om de vis los te krijgen voor het omdraaien;
  • Keer de vis op tijd: als de vis aan de grill kleeft, ben je te vroeg. De vis moet makkelijk van het rooster komen; 
  • Zeker weten dat je vis gaar is? Schaf dan een vleesthermometer aan. Hiermee lees je eenvoudig de kerntemperatuur van je vis af en weet je hoe ver je vis is.

Vis direct op de grill

Direct op de barbecue je vis bereiden is de meest bekende optie. Grote moten stevige vis doen het goed direct op de grill.


In de tang

In de tang

In een speciale visklem kan je vis plaatsen om het keren te vergemakkelijken. De klem is geschikt voor een hele vis, maar ook moten stevige vis of visburgers gaan er prima in.

Op de spies

Op de spies

Als je de vis aan pennen wilt rijgen, neem dan platte of dubbele spiesen. Vis blijft vaak met het zwaarste gedeelte beneden liggen als je de spies draait.

In aluminiumfolie

In aluminiumfolie

De meest veilige en makkelijke manier om vis gaar te krijgen op de barbecue is verpakt in folie. Leg het stuk vis in het midden van de folie en leg daar eventueel kruiden, citroen, zout en peper op. Sluit de folie helemaal om de vis. Zorg wel dat je hem open kan maken tijdens het barbecueën om te kijken of de vis gaar is. Plaats het pakketje in het midden van de brandende barbecue 5-7 minuten aan beide zijden.


Indirect vis bereiden op de barbecue

Een vis indirect op de barbecue bereiden biedt vele mogelijkheden. De vis kan je met de meeste indirecte technieken mooi combineren met verse kruiden en groenten als tomaatjes of stukken courgette. Probeer en ontdek zelf de vele mogelijkheden van indirecte BBQ-technieken.


BBQ-plank

BBQ-plank

De BBQ-plank wint steeds meer aan terrein. En terecht, want het is een makkelijke, smakelijke manier om gerechten te bereiden op de barbecue. Vis leent zich uitstekend om te bereiden op een houten plank. Probeer en varieer met de diverse houtsoorten die zorgen voor verschillende smaken. Cederhout is een mooie keuze voor vis. Groot voordeel van de plank: je hoeft niet bang te zijn dat je vis verbrandt.

Roken

Roken

Zalm, forel of andere vis naar keuze roken kan je zelf op de barbecue met behulp van de juiste hulpmiddelen. Geef je vis naar keuze de typische rooksmaak. Weten hoe je vis rookt? Lees hier meer over roken op de barbecue.

Pekelen

Pekelen

Vis zouten, ook wel bekend als vis pekelen, is een manier om meer smaak uit je vis te halen.


Maak iedere BBQ compleet

Naast een uitgebreid vis assortiment, vind je bij ons ook alle BBQ-accessoires. Nieuw bestek, borden en disposables, kookgerei, apparatuur... zelfs een compleet nieuwe eethoek voor binnen of buiten vind je in ons BBQ-assortiment.