Anijs

Smaak en aroma

Anijs is een plant met aromatische bladeren. De stelen smaken hetzelfde als drop, venkel of dragon.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar gedroogde anijs op een koele, donkere plek. Koop zoveel als u denkt te kunnen gebruiken binnen zes maanden.

Verhoudingen:

  • 1 theelepel anijsextract = 1 1/2 theelepel gemalen anijszaadjes = 1/2 theelepel anijspoeder

Gebruik bij het koken:

  • De bladeren van de anijsplant kunnen worden gebruikt als kruid. De zaadjes van de anijsplant, anijszaadjes genaamd, worden, gemalen of heel, gebruikt als specerij. Anijszaadjes worden gebruikt in verschillende bakproducten en desserts zoals Italiaanse biscotti. Anijszaadjes worden vaak gebruik voor het maken van worsten. Hoewel anijs in Europa vooral wordt gebruikt in zoete gerechten, wordt het in het Midden-Oosten meestal gebruikt in hartige gerechten zoals soepen en stoofgerechten.

Past goed bij

Past goed bij

fish-trout

Vis

red-cabbage-soup

Groenten

Bij worteltjes en pompoen

Anbevolen recept

Aanbevolen recept

  • 1 rode kool (ong. 1 kg)
  • 250 ml rode wijn
  • 3 uien
  • 1 kruidenzakje met laurierblaadje, jeneverbessen, peper, steranijs, kaneel
  • 4 tl geklaarde boter
  • Zout
  • Suiker

Bereiding:

90 min. + wachttijd

Snij de kool in vier of zes stukken, afhankelijk van de grootte, verwijder het hart en snij de koolstukken in fijne reepjes. Snij de uien en appels in kleine stukjes.

Breng alles op smaak met azijn, zout en suiker en kneed het goed door. Voeg de kruiden toe en laat minimaal twee uur rusten - of de hele nacht als dat mogelijk is. Druk de rode kool uit in een zeef en vang het vocht op. Stoof de kool hard aan in geklaarde boter. Voeg het vocht geleidelijk toe en stoof de kool ongeveer 45 minuten tot deze zacht is.

Voeg voor het serveren naar smaak zout, peper en suiker toe. Verdik het vocht met een beetje maïzena als dat nodig is.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Kaneel, Koriander


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen