Chili

Smaak en aroma

De smaak van rood chilipoeder hangt af van de soort rode pepers die gebruikt zijn om het poeder te maken. De smaak kan als scherp worden omschreven.

Quick Kitchen Tips

Bewaren:

  • Bewaar chili op een droge, koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Koop zoveel als u binnen een jaar denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • Gedroogde chili kan niet rechtstreeks worden vergeleken met verse pepers, omdat dat afhangt van de chilivariant waarmee vergeleken wordt, oftewel de pittigheidsgraad kan sterk variëren.

Gebruik bij het koken:

  • Chilipoeder wordt vaak gebruikt als ingrediënt in stoofgerechten of om gegrild vlees mee in te wrijven. Maar u kunt chilipoeder ook gebruiken als vervanger voor gewone pepers om de smaak en pittigheid van uw recept te versterken.

Past goed bij

Past goed bij

wagyu

Vlees

Om steaks mee in te wrijven
In hamburgervlees
fish

Vis

Om mee in te wrijven
cheese-sauce

Bouillons en sauzen

In kaassauzen

Aanbevolen recept

Dunne steak met chili en limoen

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels canola-olie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 3/4 eetlepel zout
  • 500 gram dunne steaks
  • 1 limoen
  • 4 maïstortilla's (15 cm)

Bereiding

Meng de bruine suiker met de canola-olie, chilipoeder, komijn en zout. 

Wrijf het mengsel voorzichtig en gelijkmatig over de steak en laat het vlees minimaal 10 minuten marineren.

Grill de steak aan beide kanten 4 minuten op gemiddeld vuur. Als u uw steak graag doorbakken hebt, laat u hem nog een paar minuten op de grill. Haal het vlees van de grill en laat het 10 minuten rusten.

Verwarm ondertussen de tortilla's en snijd de limoen in parten. Snijd de steak in plakken en leg ze op de verwarmde tortilla's. Garneer met de limoenpartjes.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Zwarte peper, Kruidnagel – De bitterzoete specerij, Nootmuskaat, Koriander, Kaneel


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen