Dille

Smaak en aroma

De groene blaadjes van dille zijn dun en varenachtig en hebben een zachte, zoete smaak. De zaadjes lijken qua smaak op komijn, een smaak die aromatisch, zoet en citrusachtig, maar ook iets bitter is.

Snelle keukentips:

Bewaren:

  • Bewaar dille op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1 theelepel gedroogde dille = 3 theelepels verse dille.

Gebruik bij het koken:

  • Voeg gedroogde dille bij het koken op het laatste moment toe voor een volle smaak en aroma.

Past goed bij

Past goed bij

salmon

Vis

Als smaakmaker/marinade
pickles

Groenten

Zeer geschikt voor inleggen in zuur
soup-dill

Soepen en stoofgerechten

Als smaakmaker

Aanbevolen recept

Gemarineerde zalm

  • 1 kg zalmfilet
  • 600 g zout
  • 600 g suiker
  • chilipeperzaadjes, gekneusd
  • peperkorrels, gekneusd
  • sinaasappel, citroen
  • dille

Bereiding

Meng de suiker met het zout en bedek de bodem van een ondiepe schaal met het mengsel.

Leg een zalmfilet met de huidzijde naar beneden op het mengsel en kruid de andere zijde. Bedek dan met veel dille en sinaasappel- en citroenrasp.

Leg de tweede zalmfilet erop met de huidzijde naar boven. Bedek de vis met de rest van het zout/suikermengsel.

Dek de schaal af met huishoudfolie en leg een zwaar voorwerp op de zalm. 

Laat de zalm 24 uur marineren in de koelkast. Verwijder het zout, de suiker en de kruiden. Spoel af indien nodig en snijd in dunne plakjes voor verder gebruik.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Anijs, Basilicum - De beste vriend van de Italiaanse kok, Komijn, Bieslook, Koriander, Oregano, Peterselie, Dragon


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen