Kardemom

Smaak en aroma

Kardemom heeft een sterke, unieke smaak met een intens aromatische, harsachtige geur.

Snelle keukentips:

Bewaren:

  • Bewaar gedroogde kardemom in een luchtdicht potje uit de buurt van licht, warmte en vocht. Koop zoveel als u binnen een paar maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1 eetlepel gemalen kardemom = 6 kardemompeulen

Gebruik bij het koken:

  • Gemalen kardemom wordt gebruikt in recepten waar hele peulen of zaden niet gewenst zijn. Gemalen kardemomzaadjes kunnen worden gebruikt in gerechten als soepen, patés, stoofgerechten, puree en rijstgerechten. Hele peulen zijn het best te gebruiken in recepten met vloeistof waar de kardemom in kan trekken.

Past goed bij

Gerechten waar het het beste bij past

chicken3

Gevogelte

Bij kip of eend
soup

Groenten

In puree en bij rijst
risotto

Soepen en stoofgerechten

Geeft een harsachtige geur aan soepen

Aanbevolen recept

Indiase kip en tomaat Curry

  • vers gemalen zwarte peper
  • ¾ theelepel gemalen kardemom
  • ¾ theelepel cayennepeper
  • 2 l kippenbouillon
  • 6 kippenbouten
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • 120ml room
  • 2 theelepels garam masala
  • 6 teentjes knoflook, fijn geraspt
  • 3 eetlepels ghee of plantaardige olie
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • koosjer zout
  • 1 middelgrote ui, fijngesnipperd
  • 500 gr kleine aardappels
  • 180 ml gezeefde tomaten uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • Yoghurt

Bereiding:

Begin door de kip te kruiden met zout en gemalen peper. Verwarm de ghee in een grote braadpan. Bak de kip met het vel naar beneden op gemiddelde temperatuur tot het vel een kleurtje heeft.

Leg de kip opzij en doe ui, knoflook en gember in de pan. Kook 10 minuten tot de uien zacht zijn. 
Voeg de tomatenpuree, garam masala, komijn, kurkuma, koriander, cayennepeper en kardemom toe en kook nog een paar minuten onder constant roeren.

Doe de kip terug in de braadpan en blus alles af met de kippenbouillon. 
Voeg de gezeefde tomaten en de room toe, roer de curry door en breng op smaak met zout en peper.
Breng het gerecht aan de kook, zet het vuur laag en laat minimaal anderhalf uur pruttelen tot de saus wat ingedikt is.

Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. Voeg ze toe aan de pan en kook nog 30 minuten.

Als het kippenvlees bijna van het bot valt, is het gerecht klaar om te serveren. Haal de kippenbouten uit de pan, pluk het vlees van het bot en vouw dit voorzichtig door de curry.
Breng op smaak en garneer met een lepel yoghurt.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Kaneel, Gember, Rode paprika


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen