Komijn

Smaak en aroma

Komijn is een van de meest aromatische specerijen en heeft een krachtig aards aroma dat warm en bijna zoet is met een vleugje dennen of citroen. De smaak is sterk en licht bitter met een frisse en wat kruidige nasmaak.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar komijn op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 2 eetlepels gemalen komijn = 2 ½ eetlepel hele komijnzaadje

Gebruik bij het koken:

  • Om de beste smaak uit de zaadjes te halen, worden ze meestal geroosterd in een droge koekenpan of met een beetje boter voordat ze worden toegevoegd aan andere ingrediënten. De essentiële oliën in komijn zijn niet zo vluchtig als veel andere specerijen als ze worden blootgesteld aan warmte. Hierdoor is komijn een geweldig specerij voor het kruiden van gerechten die worden geroosterd in een hete oven of lang moeten koken.

Past goed bij

Past goed bij

lamb2

Vlees

Als smaakmaker voor rundvlees/lam
chicken4

Gevogelte

Als smaakmaker voor rundvlees/lam
rice-dish

Groenten

Als smaakmaker voor gerechten met peulvruchten; aardappels, rijst

Anbevolen recept

Komijnkip

  • 60 ml extra virgine olijfolie
  • Rasp van 1 grote citroen
  • Sap van 1 grote citroen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel koosjer zout
  • ¼ theelepel gekneusde rode pepervlokken
  • 4 kippenbouten zonder vel

Bereiding:

Meng de olijfolie, citroenrasp, citroensap, knoflook, komijn, zout en pepervlokken tot een gladde marinade.

Spoel de kippenbouten af in koud water, droog ze af met keukenrol en leg ze in een grote kom. 

Bedek de kippenbouten met de marinade en zorg ervoor dat deze gelijkmatig verdeeld is over alle stukken. Laat de kip minimaal 4 uur en bij voorkeur een hele nacht marineren in de koelkast.

Doe een beetje plantaardige olie in een koekenpan. Haal de kip uit de marinade en roerbak deze 4 tot 5 minuten aan elke zijde tot hij gaar is.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Koriander, Laurierblaadjes, Knoflook, Gember, Rode paprika, Oregano, Tijm, Kaneel, Nootmuskaat


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen