Koriander

Smaak en aroma

Korianderzaadjes hebben een citroenachtige citrussmaak als ze worden gekneusd, die ook wordt omschreven als warm, nootachtig en pittig.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar koriander op een koele, donkere plaats. Koop zoveel zaadjes als u binnen een jaar denkt te gebruiken en zoveel gemalen koriander als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1 theelepel gemalen koriander = 1 theelepel hele korianderzaadjes.

Gebruik bij het koken:

  • Koriander kan het beste vlak voor het serveren aan gerechten worden toegevoegd voor een maximale smaak. Korianderpoeder wordt toegevoegd om een gerecht een citrusachtige smaak te geven. De smaak van koriander helpt ook de smaken van alle andere specerijen in een gerecht te mengen.

Past goed bij

Past goed bij

meatballs

Vlees

Om vlees te garneren
Als smaakmaker in gehaktballetjes
fish-tuna

Vis

Als marinade
sauce

Bouillons en sauzen

Essentieel ingrediënt in veel curry's, chutneys en vleessauzen

Anbevolen recept

Rauwe gemarineerde tonijn

  • 500 g tonjin
  • 20 g vijfkruidenpoeder
  • 10 g witte of zwarte peper
  • kerrie
  • geraspte schil van een citroen
  • dragon, dille, peterselie, korianderpoeder
  • zout, peper

Instructies:

Verwijder eventuele pezen uit de tonijn en snijd de tonijn in reepjes met een doorsnede van 3 cm. Wrijf het vijfkruidenmengsel fijn in een vijzel. Hak de kruiden fijn (indien nodig) en meng ze door elkaar.

Kruid de tonijn met zout en peper, schep hem om in het specerijenmengsel en besprenkel hem licht met kerrie en citroenrasp. Smeer de visstukken in met een beetje olie. Meng ze dan goed door de gehakte kruiden. 

Bedek met folie en laat een aantal uur intrekken in de koelkast. Serveer in dunne plakjes.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Zwarte peper, Komijn, Tijm, Peterselie


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen