Kruidnagel

Smaak en aroma

Kruidnagels zijn pikant en bitterzoet.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar in een goed gesloten glazen potje op een koele, donkere en droge plaats. Op deze manier blijft gemalen kruidnagel ongeveer zes maanden goed, terwijl hele kruidnagels ongeveer een jaar lang vers blijven.

Verhoudingen:

  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel = 3 hele kruidnagels

Gebruik bij het koken:

  • Hele kruidnagels worden toegevoegd bij het koken van rundvlees, vis, gevogelte of garnalen voor het trekken van een bouillon. Als u hele kruidnagels toevoegt aan het water waarin u groenten stoomt, geeft dit de groenten een warme, peperige smaak. Gemalen kruidnagels hebben een mildere smaak dan hele kruidnagels. Ze zijn een belangrijk ingrediënt in meerdere specerijenmengsels.

Past goed bij

Past goed bij

apple

Bouillons en sauzen

Appelmoes
soup

Soepen en stoofgerechten

In vlees-, kip- of visbouillon
pumpkin

Groenten

Bloemkool, Pompoentaart, Nasi

Anbevolen recept

Zelfgemaakte appelmoes

  • 3 appels
  • 4 kruidnagels
  • 125ml appelsap
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel honing

Instructies:

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten. Doe de kwarten in een kleine pan. Voeg de kruidnagels, appelsap, kaneel en honing toe.

Breng aan de kook op hoog vuur en laat het mengsel onder af en toe roeren 5-7 minuten pruttelen. Verwijder de kruidnagels. Meng alles tot een gladde moes en de zelfgemaakte appelmoes is klaar om te serveren.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Zwarte peper, Nootmuskaat, Gember, Komijn, Kaneel


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen