Laurierblaadjes

Smaak en aroma

Laurierblaadjes zijn krachtig en hebben een scherpe, bittere smaak. De geur van gedroogde laurierblaadjes is kruidig, licht bloemig, en lijkt een beetje op oregano en tijm.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar gedroogde laurierblaadjes op een koele, droge, donkere plaats. Bewaar ze luchtdicht als ze niet gebruikt worden. Gedroogde laurierblaadjes kunnen tot twee jaar worden bewaard in een luchtdichte pot, maar voor de beste smaak en aroma wordt aangeraden om ze na een jaar te vervangen. Invriezen wordt niet aanbevolen.

Verhoudingen:

  • Een gedroogd laurierblaadje = twee verse laurierblaadjes Een laurierblaadje = ¼ theelepel gekneusde tijm, als u geen laurier bij de hand hebt

Gebruik bij het koken:

  • Verse laurierblaadjes hebben een heel sterke smaak en moeten al vroeg tijdens het kookproces worden verwijderd. Gedroogde laurierblaadjes hebben daarentegen een meer subtiele smaak. Dus als u kookt met gedroogde laurierblaadjes kunt u ze erin laten tijdens het koken en verwijderen vlak voor het serveren van een gerecht.

Past goed bij

Past goed bij

pork

Vlees

In kruiden voor kalfs-, rund-, lams- en varkensvlees
chicken4

Gevogelte

Als kruid voor kip
white-sauce

Bouillons en sauzen

Voor bechamelsaus
soup2

Soepen en stoofgerechten

Als kruid voor soepen en stoofgerechten

Anbevolen recept

Bechamelsaus

  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 50g boter
  • 50g bloem
  • 500 ml volle melk

Bereiding:

Schenk de melk in een klein steelpannetje. Voeg de ui, kruidnagels en het laurierblaadje toe en breng langzaam aan de kook. Zet het vuur uit en laat het mengsel 20 minuten rusten. Smelt ondertussen in een andere steelpan de boter en voeg voorzichtig de bloem toe onder voortdurend roeren om klontjes te voorkomen. De boter en bloem vormen een ietwat dikke pasta. Laat de pasta ongeveer twee minuten koken.

Haal de ui en het laurierblaadje uit de melk. Schenk de melk langzaam en onder voortdurend roeren bij de pasta. Kook de saus al roerend nog 5-10 minuten tot hij ingedikt is.. Voeg ten slotte naar smaak zout en peper toe.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Rode paprika, Knoflook, Bieslook, Nootmuskaat, Rozemarijn


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen