Marjolein

Smaak en aroma

Marjolein heeft een zoete dennen- en citrussmaak met milde en licht zoete tonen.

Snelle keukentips:

Bewaren:

  • Bewaar marjolein op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1 eetlepel gedroogde marjolein = 3 eetlepels verse marjolein

Gebruik bij het koken:

  • In tegenstelling tot verse marjolein kan gedroogde marjolein het beste worden toegevoegd aan het begin van de bereiding. Omdat de smaak van gedroogde marjolein sterker is, hebt u er minder van nodig dan van verse marjolein.

Past goed bij

Past goed bij

lamb3

Vlees

Als smaakmaker voor lam, rundvlees, varkensvlees
goose

Gevogelte

In een vulling
dressing

Groenten

In een saladedressing

Aanbevolen recept

Gevulde gebraden gans

  • 1 gans, klaar voor gebruik (ong. 5 kg)
  • 3 appels
  • 2 uien
  • 100 g zoete kastanjes
  • 100 g walnoten
  • marjolein
  • 1 prei
  • 2 wortels
  • zout, peper

Bereiding:

Spoel de gans van tevoren van binnen en buiten goed schoon en droog hem af met keukenrol. Maak dan eerst de vulling klaar: schil de uien, snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis.

Snijd beide in blokjes ter grootte van een walnoot en meng deze met de zoete kastanjes, walnoten en marjolein.

Kruid nu de gans van binnen en buiten met zout en peper. Schep de vulling in de gans - stop hem niet te vol, anders barst de gans open tijdens het bakken. Bind de uiteinden bij elkaar met keukentouw.

Laat het touw langs de poten lopen tot aan het lichaam, draai de gans om op zijn borst en bind het touw om de vleugels zodat deze stevig tegen het lichaam aan liggen. Door de gans op te binden, zwemt hij niet in zijn eigen vet en raakt het vlees niet doordrenkt met vet.

Snijd nu de prei en wortels in kleine stukjes en doe deze samen met de rest van de vulling in een braadslee. Leg de gans hierop. Braad de gans 3 tot 3 1/2 uur op 190 °C (afhankelijk van de grootte) en bedruip hem af en toe met de braadsappen. Voeg indien nodig een beetje water toe om te voorkomen dat het vlees verbrandt.

Verhoog de temperatuur de laatste 15 tot 20 minuten tot 220 °C zodat de gans mooi krokant en bruin wordt.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Tijm, Laurierblaadjes, Zwarte peper


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen