Nootmuskaat

Smaak en aroma

Nootmuskaat heeft een krachtige en lichtzoete smaak.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Hele verse muskaatnoten en gemalen nootmuskaat moeten worden bewaard in een goed afgesloten potje op een koele, donkere en droge plaats.

Verhoudingen:

  • 1 geraspte muskaatnoot = 2 tot 3 theelepels gemalen nootmuskaat.

Gebruik bij het koken:

  • Voeg vers geraspte nootmuskaat toe aan het eind van het kookproces om er de meeste smaak uit te halen. Nootmuskaat kan ook een ideaal specerij zijn voor bakken.

Past goed bij

Past goed bij

veal-roast

Vlees

Als smaakmaker voor rood vlees

pasta2

Pasta

Als smaakmaker
salad

Groenten

Als smaakmaker in saladedressings

Anbevolen recept

Gevulde kalfsborst

  • 1 kalfsborst (ong. 1,2 kg)
  • 2 uien
  • 100g oud witbrood
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g walnoten
  • 100 g cranberry’s, gedroogd
  • 250 ml melk
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 ei
  • 500 g wortelgewassen
  • 500 ml tock
  • peper
  • nootmuskaat

Bereiding:

Hak voor de vulling de walnoten grof en rooster ze in een pan.

Snipper de uien en smoor ze in een beetje boter tot ze glazig zijn. Blus met de melk en warm op.

Snijd het witbrood in kleine blokjes, doe ze in de pan en neem de pan van het vuur. Voeg de walnoten en cranberry’s toe.

Verrijk met gehakte peterselie en de mosterd. Roer het ei erdoor en kruid de vulling met zout, peper en gemalen nootmuskaat.

Leg de kalfsborst plat neer en kruid hem met zout en peper.

Bedek het vlees vervolgens royaal met de vulling en rol de kalfsborst strak op. Maak de rol vast met een stuk touw.

Bak de kalfsborst nu krachtig aan. Snijd de wortelgewassen in blokjes, rooster ze licht in dezelfde pan en schenk de kalfsbouillon er overheen.

Plaats alles in een braadpan en braad ongeveer twee uur op 160 °C tot het vlees mals is.

Snijd, om te serveren, de gevulde kalfsborst in plakken.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Kaneel, Gember


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen