Peterselie

Smaak en aroma

De smaak van peterselie wordt meestal als "fris" omschreven, maar als peterselie apart wordt gebruikt om gerechten te kruiden is de smaak licht peperig en bijna anijsachtig.

Snelle keukentips:

Bewaren:

  • Bewaar peterselie op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1 theelepel gedroogde peterselie = 1 eetlepel verse peterselie

Gebruik bij het koken:

  • Peterselie wordt vaak gecombineerd met andere kruiden om ze te versterken en hun smaak te verdiepen; de mildere, zoetere smaak van peterselie doet niets af aan de smaak van de meeste kruiden, maar verbetert die juist. Voeg gedroogde peterselie toe aan het eind van de kooktijd voor een maximale smaak.

Past goed bij

Past goed bij

potatoes

Groenten

Als garnering bij aardappelgerechten
soup1

Soepen en stoofgerechten

Als smaakmaker voor vlees- en gevogeltesoepen, stoofgerechten en sauzen
sauce-tomato

Bouillons en sauzen

In tomatensauzen

Aanbevolen recept

Aardappelcakejes

  • 200 g rauwe aardappelen
  • 100 g gekookte aardappelen
  • 60 ml room
  • 1 ei
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1 eetlepel in fijne blokjes gehakte groenten (wortel, selderij, prei)
  • peterselie, bieslook

Bereiding:

Rasp de rauwe aardappelen en druk het vocht eruit. Stamp de gekookte aardappelen fijn. Meng alle aardappelen door elkaar, voeg ei en room toe.

Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vouw tot slot de fijne groenten en kruiden erdoor.

Giet het mengsel in kleine vormpjes. Bak ongeveer 30 minuten op 150 °C. Decoreer met kruiden en serveer.

Andere kruiden die er goed bij passen

Anijs, Komijn, Koriander, Dille


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen