Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Rosemary

Smaak en aroma

Rozemarijn heeft een unieke dennenachtige, geurige smaak die in balans wordt gehouden door een rijke scherpheid; rozemarijnblaadjes hebben een bittere, scherpe smaak en zijn heel aromatisch.

Snelle keukentips

Bewaren

  • Bewaar rozemarijn op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen een jaar denkt te gebruiken.

Verhoudingen

  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn = 3 eetlepels verse rozemarijn

Gebruik bij het koken

  • Rozemarijn heeft een behoorlijk sterke smaak, dus u hoeft niet veel toe te voegen, zelfs niet aan gerechten die langzaam worden gegaard.

Past goed bij

Past goed bij

lamb1

Vlees

Als smaakmaker voor lams-/wildgerechten
chicken6

Gevogelte

Als smaakmaker
paella2

Groenten

In salades en gebakken groenten

Anbevolen recept

Lamsbout in een kruidenkorst

  • 2.2 kg lamsbout (1,5 kg zonder bot)
  • 1 wortel
  • 1/2 prei
  • 2 uien
  • 500 ml rode wijn
  • 4 teentjes knoflook
  • tijm, rozemarijn
  • 1 habanero chilipeper
  • een beetje mosterd
  • 1 citroen
Korst:
  • 25 g witbrood
  • van elk 1 bosje kruiden (bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn)
  • 1 teentje knoflook
  • 3-5 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Maak de lamsbout schoon. Snijd de groenten in stukjes ter grootte van een walnoot. Kruid het vlees met zout, peper en venkelzaadjes en bak het rondom aan.

Voeg de groenten toe en rooster deze met het vlees. Blus af met rode wijn en doe alles in een ovenschaal.

Bedek de bout met de kruiden, de gekneusde tenen knoflook en de chilipeper en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak de bout ongeveer 5 uur in de oven op 80 °C. Snijd voor de korst het witbrood in kleine blokjes.

Meng de kruiden in de keukenmachine met knoflook, broodstukjes en een beetje olijfolie voor een losse korst. Breng op smaak met zout en peper. Zodra het lamsvlees gaar is, bedekt u het met een beetje mosterd en rolt u het door het korstmengsel.

Voeg wat geraspte citroenschil toe en gratineer kort in de oven op de hoogste temperatuur.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Rozemarijn


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen