Saffraan

Smaak en aroma

Het aroma van saffraan wordt door kenners vaak omschreven als een aroma dat doet denken aan honing met gras- of hooiachtige tonen.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar saffraan op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1/2 theelepel saffraandraadjes = 1/4 theelepel saffraanpoeder

Gebruik bij het koken:

  • Week saffraandraadjes voor gebruik ongeveer 30 minuten in warm water, bouillon, melk of witte wijn om de kleur eruit te trekken en ervoor te zorgen dat deze goed verspreid wordt. Voeg de vloeistof dan toe aan het gerecht, meestal aan het eind van de kooktijd. Gebruik saffraanpoeder, tenzij u de draadjes wilt zien in het gerecht. Dit poeder kan gemakkelijk worden afgemeten, verspreidt de kleur heel gelijkmatig, kan rechtstreeks worden toegevoegd aan gerechten zonder weken en kost hetzelfde als draadjes, maar is krachtiger en gaat dus langer mee.

Past goed bij

Past goed bij

fish-tuna

Vis

Voor marinades
shellfish

Zeevruchten

Als smaakmaker
rice-dish

Groenten

Als smaakmaker voor rijstgerechten

Anbevolen recept

Mosselen in witte wijn en kruidensap

  • 1 kg mosselen
  • 200 ml witte wijn
  • 2 l visbouillon
  • 1 venkel
  • 2 tomaten
  • 2 uien
  • 3 stengels selderij
  • 1/2 g saffraan
  • laurierblaadje
  • peperkorrels
  • kruidnagel
  • peterselie
  • 1 bosje kruiden (rozemarijn, tijm, marjolein)
  • zout
  • Peper

Bereiding:

Spoel de mosselen goed af en verwijder open exemplaren. Snijd de groenten, uien en knoflook grof.

Bak vervolgens alles in een grote pan tot alles glazig is, blus af met de witte wijn en voeg de visbouillon toe.

Voeg alle specerijen en het bosje kruiden toe. Breng alles op smaak met zout en peper en laat een tijdje pruttelen. Voeg dan de mosselen toe en laat 10-15 minuten koken tot de schelpen open staan.

Als ze te lang worden gekookt, kunnen schaal- en schelpdieren onaangenaam taai worden. Verwijder de mosselen die niet open zijn gegaan.

Serveer de open mosselen met het sap. Geniet ervan met geroosterd stokbrood.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Laurierblaadjes, Kaneel, Kruidnagel – De bitterzoete specerij, Nootmuskaat


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen