Tijm

Smaak en aroma

Tijm is een geurig keukenkruid met kleine blaadjes en houtige stelen dat vaak wordt gebruikt in de mediterrane, Italiaanse en Provençaalse keuken.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar tijm op een koele, donkere plaats. Koop zoveel als u binnen zes maanden denkt te gebruiken.

Verhoudingen:

  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes = 1 theelepel gedroogde tijm

Gebruik bij het koken:

  • Tijm wordt gewoonlijk gebruikt in een traditioneel bouquet garni, een bosje kruiden dat wordt gebruikt bij het maken van bouillons en sauzen. In gedroogde vorm is tijm een onderdeel van een standaard kruidenzakje dat wordt gebruikt om smaak en aroma aan bouillons te geven.

Past goed bij

Past goed bij

pasta3

Pasta

Elke soort pastasaus
chicken3

Gevogelte

Kip
eggplant

Groenten

Aubergine, Aardappel

Anbevolen recept

Paté van geitenkaas en aubergine

  • 3 aubergines
  • 200 g romige geitenkaas
  • grof zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • rozemarijn, tijm
  • knoflook
  • honig
  • citroensap

Bereiding:

Halveer de aubergines, snijd ze in, besprenkel ze met zout en citroensap. Voeg rozemarijn, tijm en knoflook toe.

Besprenkel met olijfolie. Bak de aubergines ongeveer 25 minuten in een oven op 170 °C tot ze zacht zijn. Schraap het vruchtvlees uit de aubergines met een lepel, maak fijn met een vork en pureer in een blender.

Meng de auberginepuree en de geitenkaas goed door elkaar en voeg naar smaak peper, honing en citroen toe. Voeg nog wat zout toe indien nodig.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Rozemarijn, Marjolein, Bieslook, Oregano, Laurierblaadjes


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen