Witte peper

Smaak en aroma

Witte peper heeft een een hete en krachtige smaak, maar is iets milder dan zwarte peper.

Snelle keukentips

Bewaren:

  • Bewaar hele peperkorrels in een afgesloten potje op een koele, droge plaats tot maximaal een jaar. Als ze goed worden bewaard, kunnen peperkorrels wel drie jaar meegaan.

Verhoudingen:

  • 1 theelepel (5 ml) peperkorrels = 1 ½ theelepel (7 ml) gemalen peper.

Gebruik bij het koken:

  • Als u bij het koken gemalen peper gebruikt, moet u deze aan het eind van het kookproces toevoegen om er de meeste smaak uit te halen. Als u een gerecht bereidt met een lichte kleur, gebruik dan witte peper om ervoor te zorgen dat de kleur van uw gerecht hetzelfde blijft.

Past goed bij

Past goed bij

fish4

Vis

Als smaakmaker voor vis
chicken7

Gevogelte

Als smaakmaker voor kip
white-pepper-sauce

Bouillons en sauzen

Voor lichte roomsauzen

Anbevolen recept

Verse hollandaisesaus

  • 50 g gepelde sjalotjes
  • 30 ml witte wijnazijn
  • 30 ml witte wijn
  • 80 ml water
  • zout
  • 200 g eigeel
  • 1000 g boter
  • vers gemalen witte peper
  • vers citroensap

Bereiding

Klaar eerst de boter. Verwarm hiervoor de boter voorzichtig in een steelpan en laat hem ongeveer 30 minuten koken.

De gestolde eiwitdeeltjes worden afgezet in het schuim en op de bodem terwijl het water verdampt. Gebruik een schuimspaan en verwijder het schuim voorzichtig. Zeef de rest van de boter door een doek.

Snipper de sjalotjes fijn, kneus de peperkorrels, voeg witte wijnazijn, witte wijn en de helft van het water toe en reduceer bijna volledig.

Voeg de rest van het water toe aan het residu, zout het licht en zeef het door een doek. Klop het gezeefde residu samen met het eigeel au bain-marie tot een romige substantie.

Voeg vervolgens de geklaarde boter (temperatuur 45 °C) al kloppend in een langzame, gelijkmatige stroom toe aan het eigeelmengsel.

Breng de saus op smaak met zout, witte peper en een beetje citroensap.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Knoflook, Peterselie, Chili, Tijm, Rozemarijn, Laurierblaadjes, Koriander


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen