Zwarte peper

Smaak en aroma

Zwarte peper is de meest aromatische pepersoort. Hij heeft een hete en krachtige smaak.

Snelle keukentips

Bewaren

  • Bewaar hele peperkorrels in een afgesloten potje op een koele, droge plaats tot maximaal een jaar. Als ze goed worden bewaard, kunnen peperkorrels wel drie jaar meegaan.

Verhoudingen

  • 1 theelepel (5 ml) peperkorrels = 1 ½ theelepel (7 ml) gemalen peper.

Gebruik bij het koken

  • Als u gemalen peper gebruikt bij het koken, moet u deze toevoegen aan het eind van het kookproces om er de meeste smaak uit te halen. Zwarte peper is over het algemeen het best te gebruiken in gerechten met een donkerdere kleur en in hartige gerechten.

Past goed bij

Past goed bij

beef

Vlees

Als smaakmaker voor rood vlees
shellfish

Zeevruchten

Als smaakmaker voor schaal- en schelpdieren
dark-sauce

Bouillons en sauzen

Voor donkere sauzen

Aanbevolen recept

Rundvlees met zwarte peper

  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 500 g runderhaas of ander mals rundvlees
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 2 theelepels aardappelzetmeel
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 ½ eetlepel plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine groene paprika
  • 1 ui

Bereiding

Bereid de peperkorrels voor door ze grof te malen in een vijzel. 

Snijd het rundvlees in blokjes van 1x1 cm en meng het met driekwart van de gemalen peper en de oestersaus, sojasaus, sesamolie en sherry. Bestuif het mengsel voorzichtig met het aardappelzetmeel om klontjes in uw marinade te voorkomen en meng het geheel. Laat het vlees 15 minuten trekken.

Snijd de groene paprika in kleine stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in dunne plakjes.

Schenk de plantaardige olie in een voorverwarmde wok of een diepe ijzeren pan. Haal het rundvlees uit de marinade en bak op hoog vuur tot het rondom bruin is.

Voeg nu de paprika, ui, knoflook en de rest van de pepermarinade toe. Blijf het gerecht koken tot de groenten gaar zijn. Serveer meteen en garneer met de overgebleven gemalen peper.

Andere kruiden en specerijen die er goed bij passen

Knoflook, Peterselie, Chili, Tijm, Rozemarijn, Laurierblaadjes, Koriander


Meer informatie over andere kruiden en specerijen

Bekijk andere kruiden en specerijen