Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Cocktails

De zomer leent zich bij uitstekend voor fleurige drankjes en cocktails. De meeste cocktails zijn op basis van gedestilleerde dranken. Zo kan je ongetwijfeld de Mojito, Sex on the Beach of de Tequila Sunrise. Wist je dat er ook heerlijke cocktails zijn op basis van wijnen en bubbels? Hieronder tref je een aantal cocktails aan, die je zelf gemakkelijk kunt maken voor de borrel thuis of voor een etentje met vrienden.

Tip: voor alcoholvrije varianten kan alcoholvrije wijn ingezet worden.

freixenet_hugo

Freixenet Hugo

Een verfrissende combinatie van Freixenet Cava, Bols Elderflower, verse munt en limoen is het nieuwe zomerdrankje Freixenet Hugo.
freixenet hugo

  • 20 ml Bols elderflower
  • Freixenet Cava
  • Takje munt
  • 1 á 2 partjes limoen
Vul een Freixenet Hugo wijnglas of een groot wijnglas van thuis met ijsblokjes. Voeg hier 20 ml Bols Elderflower en een takje munt aan toe. Knijp 1 á 2 partjes limoen uit en top af met Freixenet Cava.
holiday

Holiday

  • IJsblokjes
  • 20 ml gin
  • 20 ml witte vermout
  • 1 thee lepel citroensap
  • Droge witte wijn
Doe de ijsblokjes in longdrink glas, schenk hier op de gin, vermout en citroen sap, vul het af met droge witte wijn. Alles goed door elkaar roeren en serveren.
port-in-a-storm

Port in a storm

  • 60 ml port
  • 20 ml cognac
  • Citroensap
  • Soda water
  • IJsblokjes
  • Sinaasappelschil
  • Citroenschil
  • Shaker
  • Longdrinkglas

Doe de ijsblokjes in een shaker, voeg de port, de cognac en citroensap toe. Schud het geheel goed in de shaker. Laat even staan. Schenk het dan op ijsblokjes in een longdrinkglas en vul het glas af met wat soda water en een rietje. Als garnering kan je een sliert maken van sinaasappelschil en citroenschil.
orange-sunset

Orange sunset

  • Sinaasappelsap
  • 40 ml witte wijn
  • 10 ml Safari
  • 10 ml Cointreau
  • 10 ml wodka
  • 5 ml Grand Marnier

Doe de ijsblokjes in een shaker. Voeg de Safari, Cointreau, wodka, Grand Marnier en de witte wijn toe. Goed schudden, schenk dit voor ca. 2/3 uit in een longdrink glas met ijsblokjes en schenk hierop de sinaasappelsap.


Cognac Spritz

  • 30 ml cognac
Afvullen met Champagne of sparkling wine.

Scroppino (per glas)

  • 120 gram Italiaans citroen ijs
  • 15 ml wodka
  • 30 ml prosecco
  • Citroen
  • Munt

Voeg het citroenijs samen met de wodka in een (beslag)kom. Klop met een garde de wodka door het ijs tot een gladde massa. Voeg nu de prosecco toe en spatel het er voorzichtig doorheen, zodat dit luchtig blijft. Giet het over in een schenkkan en serveer het in een champagne flûte. Garneren met een schijfje citroen en een blaadje munt.

Makulele

  • 40 ml de witte wijn
  • 20 ml de Pineau Blanc des Charentes
  • Citroensap
  • 100 ml de Champagne brut
Shake dit alles samen in een shaker met ijsblokjes en schenk het in een champagne glas.

Bluewine

  • 60 ml Sauvignon blanc
  • 10 ml Blue Curacao
Meng dit in een shaker met ijsblokjes en schenk het in een laag glas met gecrucht ijs en een rietje. Als garnering een paar bolletjes meloen erop scheppen.

Voor een groene variant gebruik Pisang Ambon.

Samba

  • 40 ml Cognac
  • 10 ml liqueur de Cassis
  • scheutje citroensap
  • 100 ml Crémant de Bourgogne
Doe alle ingrediënten in een shaker en alles licht door elkaar roeren (niet schudden). Schenk het geheel uit in een cocktailglas. Doe er wat ijs bij en decoreer met citroen, kiwi of aardbei.

Altitude

  • 90 ml witte wijn
  • 30 ml Grand-Marnier
  • 10 ml wodka
  • 100 ml Campari
Deze cocktail kan rechtstreeks in een gekoeld glas worden bereid. De rode kleur van de Campari kan hierbij contrasterend worden gebruikt door als laatste bij te schenken in deze frisse witte cocktail.

Spritz

  • 40 ml Aperol
  • Prosecco of witte wijn
  • IJsblokjes
  • Spa rood
  • Sinaasappelschijfje
  • Groot wijnglas
Doe ijsbokjes in een groot wijn glas, hierop 30% Aperol.
Vul het glas op met 40% met prosecco en 30% met bruisend bronwater.

White wine sangria voor 8 personen (2 liter)

  • 1 fles sauvignon blanc
  • 250 ml cointreau
  • 1 liter appelsap of witte druivensap
  • 2 kiwi’s geschild en in partjes
  • 1 limoen in partjes
  • 1 citroen in partjes
  • 2 mandarijnen geschild en in partjes
  • Handje aardbeien evt gehalveerd
  • Handje witte druiven
  • Handje ananas geschild en in stukjes
  • 3 takjes munt (bruine blaadjes verwijderen)
Verwijder alle slechte stukjes van het fruit en doe alles in een grote kan of schaal en laat dit een uurtje in de koelkast marineren. Serveer goed koud maar met ijs mag natuurlijk ook. Rietjes en parapluutjes vergroten de feestvreugde aanzienlijk!

Als je een sprankelende variatie wilt, vervang dan de witte wijn door cava of een andere mousserende wijn.