Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Noordzeevis

Noordvis_logo-v5

Het verhaal van
Noordzeevis uit Scheveningen

Missie

De Stichting Noordzeevis uit Scheveningen zet zich in om Noordzeevis uit Scheveningen geliefd te maken in de gehele keten; van visser tot consument.

Visie

De Stichting Noordzeevis uit Scheveningen wil de consumptie van Noordzeevis uit Scheveningen stimuleren door het herkenbaar te maken en de verkrijgbaarheid ervan te vergroten.

Unieke samenwerking met Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

De populairste vissen uit de Noordzee ken je waarschijnlijk wel: kabeljauw, schelvis en bijvoorbeeld de platvissen tarbot en tongschar. Momenteel wordt 90% van de vissen uit de Noordzee nog geëxporteerd, maar als het aan Makro en de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ligt komt hier snel verandering in. De Noordzeevis is namelijk een van de gezondste en duurzame vissoort ter wereld (en ook nog eens lekker!).

Gezond, duurzaam en nog eens goed voor het milieu

De Noordzee is een van de schoonste zeeën ter wereld.

  • Het is zeer streng gereguleerd waarmee overbevissing is uitgesloten.
  • Door het gebruik van de flyshoot-methode, is er sprake van minder bijvangst en veel minder brandstofgebruik. Vanwege de ‘korte trek’ van de vissersboten, zijn de vissers korter op zee en is de vis het meest vers.
  • Het eten van vis uit de Noordzee is het minst belastend voor het milieu: de vis wordt in onze eigen achtertuin gevangen en daarna recht van de visafslag naar de vestiging vervoerd.

Hoe herken je de echte Noordzeevis?

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft een speciaal beeldmerk geïntroduceerd. Kom je dit logo tegen? Dan weet je dat het verse vis is, rechtstreeks van de visafslag uit onze eigen Noordzee.

Over Stichting Noordzeevis uit Schevenignen

Sinds hun oprichting in 2016 zet de Stichting Noordzeevis zich in om hun missie te volbrengen: Noordzeevis geliefd te maken in eigen land. Enerzijds om de Scheveningse visketen te versterken, anderzijds de visconsumptie te bevorderen. Dit willen ze bereiken door vis uit eigen zee in het zonnetje te zetten via diverse media.


EEN SELECTIE VAN ONS NOORDZEEVIS ASSORTIMENT


Balk
Griet

Griet

De donkere kant van een griet verschilt van zandkleurig tot bruin, net op welke bodemkleur ze leven. Ze hebben op de donkere kant donkere vlekje en stippen. Een ovaalachtige vrij brede vis die een gewicht kan bereiken tot ongeveer vijf kilo in de Noordzee. De griet heeft een maximale lengte van 75 cm. De beste kwaliteit wordt hier van juli tot eind november aangevoerd. Als alternatief op het bord: tarbot, heilbot en tongschar.

tongschar

Tongschar

De tong is een platvis. Op de noordzee meer vokomend in het noordelijke gedeelte. Leeft het liefst op steenachtige bodem. Een oranjebruin gemarmerde rus met donkerbruine rechthoekige vlekken. De buikkant is wit. De Tongschar heeft een maximale lengte van 70 cm, maar hier wordt hij meestal aangevoerd met een lengte van 20 tot 35 cm. Als alternatief op het bord: tong, griet, witje.

wijting

Wijting

De wijting komt voor in de Noordzee en in de West-Europeese zeeën. In tegenstelling tot kabeljauw wordt de wijting niet erg groot en niet oud. Ze hebben 3 rugvinnen en twee anaalvinnen. De rug is grauwbruin tot groen (goud-zilverachtig). Het is geen grote vis, hij wordt ongeveer 30 tot 50 cm lang. De beste kwaliteit is beschikbaar in de maanden juni t/m november. Als alternatief op het bord: heek, kabeljauw, leng, lom en witte koolvis.

tarbot

Tarbot

De tarbot is een platvis van de tarbotachtigen. Hij leeft op steenachtige bodems. De tarbot heeft een maximale lengte van 100 cm. Het maximale gewicht in Noordzee is ongeveer 10 kilo. De beste kwaliteit wordt hier in de wintermaanden gevoerd. Als alternatief het bord: griet, heilbot en tong.

bot

Bot

Bot is een platvis die behoort tot schalkachtigen. Hij komt voor in alle getijdengebieden van Europa tot 100 meter diepte. Ook in brakwater en zoet water veel voorkomende. Oostzee en IJselmeer. De donkere kant van een bot kan sterk verschillen en gaat grofweg van zandkleurig tot donkergroen of blauw tot donkerbruin. Maximale lengte van 70 cm. De beste kwaliteit wordt hier van juli tot november aangevoerd. Alternatieven op het bord: schol en schar.

schar

Schar

Schar is familie van de scholachtigen en komt zeer algemeen voor. Het is een lekkere platvis. De beste kwaliteit is beschikbaar in de maanden juli t/m november. Als alternatief op het bord: bot, schol, tongschar, witje.

schelvis-v2

Schelvis

De schelvis is een kabeljauw achtige en komt in de Noordzee slechts noordelijk van de Doggersbank voor. Een grijsbruine tot zwarte rug en een roze gekleurde bek. De vis is gemiddeld 50 centimeter lang. De beste kwaliteit is beschikbaar in de maanden juni t/m november. Als alternatief op het bord: kabeljauw leng, lom, witte koolvis, heek, nijlbaars.

kabeljauw-klein

Kabeljauw

Kabeljauw behoort tot de rondvissen en het is familie van de kabeljauwachtigen. Een grote familie waartoe onder andere de wijting, de schelvis en de koolvis behoren. Kabeljauw is één van de belangrijkste rondvissen voor de Nederlande vissersboot. De normale buikmaat varieert tussen de 80 en 100 cm en het gewicht kan 40 kilo bedragen. Als alternatief op het bord: Pollak, schelvis, wijting.


Rode-poon

Rode poon

Poon komt bijna overal voor in de Noordzee voor op een diepte tussen 10 en 60 meter. Vooral in de zomermaanden wordt de poon in Nederland aangevoerd. De beste tijd is van juli tot december. Als alternatief op het bord: grauwe poon en roodbaars.

Balk