Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Oesters

Oester header

Maak kennis met oesterconcept van Makro: PUUROESTERS®

In ons ruime visassortiment nemen oesters een speciaal plekje in. Als je aan komt lopen op onze visafdeling springen de kleurrijke oestermandjes in het oog. Ambachtelijke vissers en vissersvrouwen, van ver uit de vorige eeuw, staan prominent op het deksel. De oestermandjes zijn duidelijk herkenbaar aan de kleur van het deksel. Hierop staat de structuur van de oester omschreven en worden het eetmoment en een wijntip vermeld. Je hoeft niet langer de streek van herkomst en de naam van de oester te onthouden, de kleur is genoeg.
Oester smaak

Het oesterconcept laat zich makkelijk uitleggen

Als je aan de visverkoper vraagt welke oesters je moet kiezen, weet hij of zij je met 3 korte vragen het antwoord te geven.

 • Wil je een zoete of een ziltige oester?
 • Wil je een grote of een kleine oester?
 • In welke prijsklasse wil je de oester?

Om deze vragen te beantwoorden is er een speciale waaier ontwikkeld die kan helpen een keuze te maken. De oesters staan van zoet naar ziltig afgebeeld en van klein naar groot. Ook geeft de waaier per smaak uitleg hoe deze tot stand is gekomen. Zo kies je moeiteloos voor elke gelegenheid de juiste oester.

Streken van herkomst

Makro haalt z'n oesters bij enkele topkwekers uit Zeeland, Bretagne, Marrenes d’Oléron en de westkust van Ierland. De herkomst is terug te vinden op de gekleurde balk op de voorkant van het oestermandje. In diezelfde balk staan ook het eetmoment en een wijntip vermeld. De smaak en structuur worden in het oesterconcept kort en bondig omschreven, zoals: “Stoer & Robuust of Ziltig & Verfijnd”.Net als bij wijnen verschillen oesters van smaak door externe factoren. Zo zijn het zoutpercentage van het zeewater, de hoeveelheid voeding die de oester krijgt en de temperatuur van het water van invloed op de totstandkoming van de smaak.


Hoe open je oesters?

Voor een rechtshandige:

 • Je legt de oester in uw hand met het scharnier naar je toe
 • De sluitspier van de oester zit net boven de helft aan de rechterkant
 • Beweeg rustig het mes heen en weer, om de spier door te snijden
 • Hou grip op de oester zodat het vocht erin blijft
 • Verwijder de bovenste schelp
 • Snij de oester los uit de onderste schelp
 • Haal het overtollig gruis uit de schelp
 • Giet, naar smaak, wat vocht uit de oester


makro oestergrip

Oestergrip

De oestergrip is een handige uitvinding uit Frankrijk. Deze handbeschermer is gemaakt om je hand te beschermen tegen de puntige, soms scherpe randjes van de oester. Het geeft bij het openen van de oester grip op de schelp.

Het is een dun rubber matje met aan de linkerkant een ronde opening. Als je rechts bent, leg je het matje plat op jouw linkerhand en steek je jouw duim door de opening. Voor linkshandigen draai je het matje om, met de bedrukking naar beneden.

De oestergrip is een uniek product van Makro en is nergens anders te koop in Nederland.

Oestermes

Een oestermes is een kort, dik mes dat wordt gebruikt om oesters mee open te wrikken en hun vlees uit de schelp te halen. Sommige modellen hebben tussen het handvat en het lemmet een stootplaat die ervoor zorgt dat het mes niet te ver in de schelp kan komen.

oestermes

Oesterhandschoen

Let wel, de oestergrip en het oestermes bieden geen bescherming tegen het mes. Daar kan je het beste een maliënkolder handschoen voor gebruiken.

oesterhandschoen


Oesters zijn gezond

Ze hebben een hoog zink- en magnesiumgehalte. Zink geniet de reputatie een krachtig antioxidant te zijn. Oesters zijn rijk aan vitamine B1,B3, B12, D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. In oesters zitten veel eiwitten, weinig vet en praktisch geen calorieën. Net als vis bevatten oesters nauwelijks koolhydraten.
Puuroesters verpakking

Verpakking
Om het oesterconcept compleet te maken is er een schitterende oesterverpakking ontwikkeld. Er passen twee oestermandjes van 12 stuks in. De draaghandel zorgt ervoor dat je geen natte handen krijgt. Je kan het prima als cadeauverpakking gebruiken. Dat oesters allure hebben wisten we al, maar als je met deze ingepakte oesters aankomt dan steel je de show.

Puuroesters recepten

Meer over PUUROESTERS
Alles over het PUUROESTERS concept is te vinden op de website puuroesters.nl. Daar vind je meerdere oestergerechten, zoals Acapulco oesters en Oesters Greta Garbo. Bij ieder oesterrecept staan een aantal wijntips.


Ga naar puuroesters.nl