Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Mousserende wijnen

Champagne en mousserende wijnen

HEERLIJK BRUISEND

Mousserende wijn is een bruisend, tintelend en sprankelend soort wijn. Elk van deze wijnen heeft zijn geheel eigen brouwproces en locatie. Dat Champagne exclusief in de Champagne-streek in Frankrijk wordt gebrouwen wist je misschien al, maar wist je bijvoorbeeld ook dat Cava exclusief uit Spanje komt en Prosecco uit Italië? Enkele interessante wetenswaardigheden over het exclusieve karakter van deze wijnen.


Champagne-2

Champagne

Champagne is een mousserende wijn, exclusief geproduceerd volgens de méthode traditionnelle in de Champagne-streek in Frankrijk. Witte champagne is het bekendst, maar er is ook rosé champagne.

Een champagne zonder jaartal moet minstens 15 maanden rijpen en de champagnes met jaartal minstens drie jaar. De prijs van champagne hangt samen met de druiven, de bewerkelijkheid en de tijd tussen productie en verkoop.

De druiven
Champagne mag uitsluitend van 6 druivenrassen worden gemaakt. 95% bestaat uit de ‘grote 3’ druivensoorten: Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier. Kostbare druifsoorten die het geld meer dan waard zijn.

Het begint bij het maken van de basiswijnen. Meervoud, want een brut champagne of cava is meestal een blend van diverse druivenrassen. Door een exacte assemblage van de druivenrassen kan een wijnmaker jaarlijks precies dezelfde smaak bereiken.

De gistingen
De druiven worden eerst geperst en op het vat gezet voor een eerste gisting. Daarna bottelt men de wijn voor de tweede gisting van minimaal vijftien maanden. Dit proces zorgt voor de subtiele belletjes.

Na de tweede rijping moet het gistbezinksel uit de fles. In pupitres, houten rekken waarin de flessen met de hals naar beneden hangen, verplaatsen de gistcellen zich naar de flessenhals.

De flessenhals wordt aan het eind van de rijping bevroren, de kroonkurk gaat eraf en de afgestorven gistcellen schieten eruit. Tijdens dit proces gaat wat wijn verloren uit de fles. De wijnmaker vult de fles bij met de zogeheten liqueur d’expédition.

Soorten Champagne
Er zijn verschillende “soorten” champagne. Het grootste verschil is hoeveel suiker er in zit. Van droog naar zoet:

 • Brut, met een dosage van minder dan 15 gram per liter
 • Extra Sec, met een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram per liter.
 • Sec, met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 35 gram per liter.
 • Demi-Sec, met een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram per liter.
 • Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.


Cava-2

Cava

Cava wordt nagenoeg volgens hetzelfde proces gemaakt als champagne. Het verschil ligt in herkomst: cava komt uit Spanje. Ook de druif is anders: bij cava gebruikt men een assemblage van Macabeo, Parellada en Xarello.

Soorten cava
Er zijn verschillende “soorten” cava. Het grootste verschil is hoeveel suiker er in zit. Van droog naar zoet:

 • Brut nature: zonder toevoeging van suiker
 • Extra brut: 6 - 20 gram per liter
 • Brut: 6 - 15 gram per liter
 • Extra seco: 12 - 20 gram per liter
 • Seco: 17 - 35 gram per liter
 • Semi-seco: 33 - 50 gram per liter
 • Dulce: > 50 gram per liter


Prosecco-2

Prosecco

Prosecco is bruisender, jong en zoeter. Het wordt gemaakt van de druif Glera (ook wel Prosecco genoemd). Net als bij champagne maakt men bij prosecco ook eerst een basiswijn. Prosecco fermeteert meestal in een tank waardoor het een minder gecompliceerde smaak en bubbel krijgt dan cava of champagne.

Prosecco Spumante
De betere Prosecco met tweede gisting. De flessen van deze Prosecco zijn meestal afgesloten met een kurk en de metalen muselet.

Proscco Frizzante (vino gentile)
Deze Prosecco krijgt geen tweede gisting en heeft hierdoor een minder koolzuur. De flessen hebben een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) of een kroonkurk.Overige-bubbels-2

Overige bubbels

Sekt
Sekt is de Duitse naam voor Duitse en Oostenrijkse mousserende wijn. Tegenwoordig wordt echte "Deutscher Sekt" uitsluitend van druiven uit Duitse wijngaarden worden gemaakt. Meerdere druivenrassen zijn goed voor de vinificatie van Sekt. De Riesling-druif is onder de hogere klasse het meest populair.

Spumante en frizzante
Spumante is de Italiaanse naam voor mousserende wijn. Frizzante betekent dat een wijn half-mousserend is. De drempel ligt op 3 bar: alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante, alles met meer dan 3 bar is spumante.