Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Klassieke Bordeaux

hero-product-page

De klassieke regio Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en staat bekend om zijn eeuwenoude wijntradities. Bordeaux is de thuisbasis van enkele van de beroemdste wijngaarden in de wereld. De oude Romeinen wisten de fijne Bordeaux-wijnen al te waarderen, evenals de Engelsen in de middeleeuwen. De wijnen wonnen wereldwijd aan populariteit in de 18e en 19e eeuw. De export van de wijn was eenvoudig dankzij de nabijheid van rivieren en de Atlantische Oceaan. Bordeaux is het meest bekend om zijn rode wijnen en zoete wijnen. De regio produceert echter ook droge witte wijnen van hoge kwaliteit. Voor de Wijn van het Jaar 2017 bracht Les Domaines Rollan de By Bordeaux traditie en moderniteit samen.


Zeeklimaat

maritime-climate

De Atlantische Oceaan geeft de Bordeaux-regio een zeeklimaat, dat gematigd wordt door de warme Golfstroom en de rivier de Gironde. Dit geeft de regio milde winters, warme zomers en een lange, zonnige herfst. De regio wordt tegen de zeewind beschermd door een kuststrook gevuld met dennenbossen die bijna parallel aan de regio loopt. De invloed van de zee maakt van de Bordeaux een zeer bevoorrechte regio met weinig extreme temperaturen.


Herkomst van de bovenste plank

top-shelf-terroir

De bodem van de Bordeaux-streek bestaat uit kalksteen, klei en zand, een vruchtbare combinatie voor een uitzonderlijke druiventeelt. De nabijgelegen Atlantische Oceaan en de Gironde zijn oorzaak van deze voedzame bodem. De streek heeft een directe impact op de wijn: het beïnvloedt het suikergehalte van de druiven, het zuurgehalte en anthocyanine-gehalte. De bodem ondersteunt de beworteling van de wijnstokken, beïnvloedt de hydratatie en bevat voedingsstoffen die de groei bevorderen. Rode wijnen uit de Bordeaux zijn wijnen van verschillende druivensoorten. Het unieke karakter van de druiven zorgt voor de herkenbare smaak van een Bordeaux.


Interview met Philippe Bappel: wat maakt Bordeaux een Bordeaux

Makro:
Wat onderscheidt een Bordeaux-wijn van andere wijnen?
Bappel: 

Bordeaux heeft een uitzonderlijk klimaat dankzij de geografische ligging. De aangrenzende rivier en oceaan stonden wereldwijde vermarkting van deze wijnen toe. De diversiteit van de terroirs en druivensoorten rond de stad Bordeaux bieden een brede waaier van verschillende benamingen en producten in zowel wit als rood.

Makro:
Kun je ‘proeven’ dat het om een Bordeaux wijn gaat?
Bappel: 

Door de typische Bordeaux-druivensoorten, het bewerkingsproces en de rijping kunnen we de wijnen herkennen. Ten eerste: Bordeaux-wijnen zijn blends. De kleur van een Bordeaux is donker met een hoge kleurintensiteit. De diversiteit aan aroma’s neigen meer naar rode vruchten als kersen, zwarte bessen, enz. De Bordeaux is rijk aan tannine die zorgen voor een volle, elegante smaak.

Makro:
Welke druiven zijn gebruikt voor de rode, witte en rosé Wijn van het Jaar?
Bappel: 

De rode wijn bestaat uit 55% Merlot, 25% Cabernet Sauvignon en 20% Cabernet Franc. De witte wijn is geheel van Sauvignon Blanc-druiven gemaakt en de rosé is 100% Merlot.

Makro:
Hoe ziet u uw wijnhuis ten opzichte van andere wijnmakerijen in de Bordeaux?
Bappel: 

Ons wijnhuis laat traditie en moderniteit samenkomen. De wijngaard volgt alle criteria van duurzame landbouw. Onze landbouwkundig ingenieur controleert alle fytosanitaire input, oftewel de certificaten voor de gezondheid van onze planten.

Makro:
Hebt u innovatieve aspecten geïntroduceerd bij uw wijnmakerij?
Bappel: 

De hele wijnmakerij is thermisch geregeld met een automatisch pompsysteem. Een dagelijkse analyse door onze vinologen maakt dit wijnhuis een van de beste in de regio.