Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Wijn van het jaar 2019

discover a rich ground for your business

Met trots presenteren wij de Wijn van het Jaar 2019: borgobruno, uit Toscane.

De Borgobruno is de perfecte vertolking van de natuur en het unieke landschap van Toscane.
De wijn staat voor alle goede dingen in het Toscaanse leven: het landschap, de zon, de mensen en het eten. Borgobruno is een representatie van deze levensstijl. Maar ook van de regio; een uitstekende wijnstreek. Verras jezelf en ontdek meer over deze wijnen!


Wine of the year Quality seal

Hoe we wijn van het jaar selecteren

Jaarlijks gaan de wijnspecialisten van Makro (internationaal ook Metro genoemd) op zoek naar een partner waarmee zij de Wijn van het Jaar kunnen maken. Dit begint met het selecteren van de meest geschikte regio. In deze regio zoeken zij naar een wijnboer die perfectie nastreeft. Honderden wijnen worden geproefd voordat er een keuze wordt gemaakt. Met de gekozen partner wordt een unieke blend samengesteld: de Wijn van het Jaar.


Borgobruno – red

BORGOBRUNO – Rood 0,75

Regio Toscane 
Alcohol 13.5% 
Druif 85% Sangiovese,
10% Merlot, 5% Syrah 
Jaar 2016

 

Ontdek meer

 

 

Borgobruno - rosé

BORGOBRUNO - Rosé 0,75L

Regio Toscane
Alcohol 12.5%
Druif 90% Sangiovese, 10% Syrah
Jaar 2018
 

 

Ontdek meer

 

 

Borgobruno - white

BORGOBRUNO - Wit 0,75L

Regio Toscane
Alcohol 12.5%
Druif 50% Traminer,
30% Trebbiano, 20% Viognier
Jaar 2018

 

Ontdek meer

 

 

Tuscany a wine region

De wijnstreek Toscane, waar onze wijn vandaan komt, wordt ook wel ‘de goudmijn van de wijnen’ genoemd. Vruchtbare grond, perfecte klimaatomstandigheden en ruime variatie aan druifsoorten vormen de basis voor uitstekende creaties. De Castellani familie haalt het maximale uit hun wijngaarden, druiven en unieke bodem, die vol zit met prehistorische fossielen. Het is niet voor niets dat de Catellani familie wordt geroemd om hun expressieve wijnen uit een van de beste wijnregio’s ter wereld.

 

Borgobruno - Red

BORGOBRUNO - Rood

In het glas heeft de wijn een intense robijnrode kleur met een neiging tot granaat reflexen. Een uitstekende wijn met aroma’s van kers en donker fruit en met een vleugje vanille. Een goed gebalanceerde Toscaanse blend met zachte tannines en een lange en soepele afdronk. Een mooie begeleider van een goede Italiaanse maaltijd. Overall, een mooie en harmonieuze wijn.

 

 

Ontdek meerNL-Makro

 

 

“Een streek is erg belangrijk: Toscane is een wereldberoemde regio die bekend staat om zijn prachtige wijnen”

- Italiaanse wijnexpert Gianfilippo Bartoli, Categorie Manager

 

The Castellani tradition
Castellani logo

Al vijf generaties produceert de Castellani familie de beste wijnen in Toscane. De familie heeft al meer dan 100 jaar ervaring in het produceren van wijn. De filosofie van de familie is: “De kwaliteit van de wijn begint in de wijngaard”. In dit geval de speciale bodem met eeuwenoude fossielen. De familie heeft trouwe partnerships met lokale wijnboeren opgebouwd. Elk van deze wijnboeren heeft een wijngaard met eigen kenmerken. Als resultaat is de Wijn van het Jaar een unieke blend van alles wat Toscane te bieden heeft.

BORGOBRUNO - Rosé

Deze lichtroze wijn is fris in de neus en heeft smaken van perzik en witte bloemen. In de mond heeft de wijn een met licht accent van bessen. De afdronk is zuiverend en gebalanceerd. Een elegante en frisse rosé.

 

 

Ontdek meer

 

 

Borgobruno - Rosé

“We selecteren de regio, de leveranciers en de meest interessante wijnen voor onze klanten”

- Italiaanse wijnexpert Gianfilippo Bartoli, Categorie Manager

 

wijn-1

Bernard, zou je kunnen vertellen wie je bent en wat je doet?

“Mijn naam is Bernard Filiol de Raimond, director van het internationale inkoopteam van wijnen bij Makro. Ik houd mij bezig met het definiëren en implementeren van de meest duurzame strategie om onze klanten zo goed mogelijk te voorzien. Samen met mijn team zoeken we voor elk Makro/Metro-land de beste prijs/kwaliteit wijnen uit elke regio. Op dit moment hebben we meer dan 120 wijnen internationaal gedistribueerd. Net als de ‘Wijn van het Jaar’, welke nu in 22 landen te verkrijgen is.”

 

Hoe lang doe jij dit al?

“Als je het alleen over wijn hebt: 12 jaar. Maar ik ben al meer dan 21 jaar werkzaam bij Makro/Metro in verschillende functies zoals Categorie Management en Inkoop.”

 

Hoe ben je in de wijnindustrie terecht gekomen?

“Geleidelijk aan. Toen ik in Metro Frankrijk de kans kreeg om Categorie Manager van sterke drank te worden en daarna van wijnen en mousserende wijnen, was ik verkocht. Als je er aan hebt geproefd, laat je het niet meer los.”

 

Wanneer is er voor het eerst een Wijn van het Jaar gekozen?

“Dat was in 2008, toen we een exclusieve Malbec hadden uit Argentinië. In dat jaar verkochten we 20.000 flessen. Zoals je weet hebben we vorig jaar de magische grens van 1.000.000 flessen gehaald. Een waardig jubileum lijkt me!”

 

Hoe lang duurt het om een Wijn van het Jaar te selecteren?

“Het is een constante zoektocht door de meest ervaren wijnspecialisten die we hebben. We zien elkaar erg vaak en delen dan de verschillende opties.”

 

Hoeveel landen moet je bezoeken op dé wijn te vinden?

“Het is niet alleen de taak van mijn team en mijzelf, maar van onze gigantische community van wijnspecialisten over de hele wereld, die duizenden wijnen per jaar proeven uit alle regio’s ter wereld.”

Borgobruno - White

BORGOBRUNO - Wit

Deze heldere wijn heeft een gouden stro-kleur. De neus verklapt een intens parfum van witte bloemen gemixt met accenten van tropisch fruit. In de mond is hij prettig zacht en fruitig met een smakelijke en gebalanceerde smaak. Een wijn die recht voor zijn raap is, goed geproduceerd is en delicate fruitgeuren en -smaken draagt.

 

 

Ontdek meer

 

 

“We hebben gekozen voor de wijn met het grootste potentieel.”

- Italiaanse wijnexpert Gianfilippo Bartoli, Categorie Manager

 

wijn-2

Hoe zou jij jezelf in wijntermen omschrijven?

“In wijntermen zou ik mezelf als een Spumante omschrijven: bloemrijk en fruitig, met witte vruchten.”

 

Wanneer heb jij je liefde voor wijn ontdekt?

“Ik ben verliefd geworden op wijn en alles eromheen tijdens mijn eerste Vin Italy, de meest belangrijke wijnexpo van Italie.”

 

Is jouw gevoel voor wijnen een gave, zoals de stem van een getalenteerde zanger?

“Nee, dat denk ik niet, ook omdat ik niet zo melodieus ben. Het is gewoon heel veel oefenen.”

 

Op welke manier geniet je het meest van je wijn? Met of zonder eten, alleen of bij sociale gelegenheden?

“Bij iedere gelegenheid, maar wijn hoort zeker bij sociale gezelschappen. Dat is altijd een perfecte match! Een avond met vrienden of bij een goed gerecht, daar kan ik zowel thuis als in een restaurant van genieten.”

 

Moet iemand de smaak van een wijn begrijpen om er volledig van te kunnen genieten?

“Uiteraard snapt een expert de nuances van een wijn, maar gelukkig kunnen we ze ook beschrijven zodat iedereen ze kan ervaren.”

 

Wat is het belangrijkste dat iedereen moet weten over wijn?

“Je moet weten hoe een etiket te lezen.”

 

Waarom is wijn een luxeproduct geworden, denk je?

“De kwaliteit van wijn is in de afgelopen tientallen jaren enorm toegenomen, wat ten koste is gegaan van de consumptie. We drinken veel minder maar van veel betere kwaliteit. Helaas is de gemiddelde prijs hierdoor enorm gestegen in vele delen van de wereld.”

 

Waar begint de selectie van de Wijn van het Jaar?

“Het begint bij een wijntrend, of eigenlijk bij het selecteren van een productiegebied.”

 

Wat zijn de vereisten waaraan een Wijn van het jaar moet voldoen?

“De Wijn van het Jaar moet een representatie zijn van de streek waar het vandaan komt.”

salute