Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Bocuse d'Or

Samenwerking

Makro heeft een samenwerking met stichting Bocuse d’Or Nederland, die is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Het doel van de samenwerking is het bevorderen van de gastronomie in Nederland. Daarnaast is het doel om het imago van gastronomie te bevorderen, door het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en door het stimuleren van het gebruik van kwalitatief hoogstaande producten. Uiteindelijk gaat echter alles om de grote Bocuse d’Or wereldfinale die tweejaarlijks plaatsvindt in Lyon, hier strijden 24 landen om de wereldtitel. Voor deze wereldfinale zijn eerst verschillende nationale-en internationale selectierondes.

Nederlandse finale

In Nederland vindt er tweejaarlijks, in de oneven jaren, een selectie plaats voor de Europese finale. De deelnemers aan de Nederlandse finale moeten tijdens de wedstrijd laten zien dat ze alle technieken beheersen en dat ze tegen spanning kunnen. Daarnaast is het van belang dat ze creatief zijn in het ontwikkelen en bereiden van gerechten en gevoel hebben voor presentatie. De winnaar van deze Nederlandse finale gaat vervolgens door naar de Europese selectie van Bocuse d’Or.


Europese finale

Aan de Europese finale van Bocuse d’Or nemen twintig landen deel. Tijdens deze wedstrijd kunnen vervolgens twaalf deelnemers zich kwalificeren voor de wereldfinale. Naast deze Europese selectie, is er ook een selectie voor de landen in Azië (Bocuse d’Or Asia) en Zuid Amerika (Copa Azteca). Tijdens de voorrondes op deze verschillende continenten strijden de deelnemende landenteams voor een plaats bij de wereldfinale. De Europese Bocuse d’Or finale vond dit keer plaats op 10 en 11 mei in Boedapest in Hongarije.


Wereldfinale

De internationale wedstrijd vindt elke twee jaar in januari plaats. De eerstvolgende wereldfinale om de Bocuse d’Or vindt plaats in januari 2017, in het Franse Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan om deze wereldtitel te bemachtigen. In 5 uur en 35 minuten bereiden de chefs prachtige gerechten, live voor een enthousiast publiek. Een hoogstaande jury beoordeelt de gerechten en maakt de winnaar bekend.


Jan Smink

Het Nederlandse Bocuse d’Or team met Jan Smink wist zich te kwalificeren voor de wereldfinale in 2015. Het doel van Jan en zijn team was om in de top 10 te eindigen, een heel ambitieus doel. Uiteindelijk is dit gelukt en zijn zij op de 9e plek geëindigd, een geweldige prestatie. Ook dit keer heeft het Nederlandse team met chef Jan Smink en commis Sander Verhaaf zich gekwalificeerd voor de wereldfinale januari 2017 te Lyon. Tijdens de Europese finale in Boedapest behaalden zij de zevende plaats.Benieuwd hoe Jan Smink zich heeft voorbereid op de afgelopen Europese finale in het Hongaarse Boedapest?

Bocuse-sidevisual