Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Wat is HACCP?

Een analyse van kritische punten waar je extra goed op moet letten

Alle ondernemingen die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, behandelen of vervoeren, moeten veilig met voedsel omgaan. Wettelijke voorschriften over hygiëne van levensmiddelen zijn gebaseerd op Europese wetgeving. Je moet volgens HACCP-principes werken. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit is een analyse van kritische punten waar je extra goed op moet letten. HACCP benoemt de gevaren voor de voedselveiligheid in het hele productieproces.

Herkomst HACCP

Hoe het HACCP-concept ontwikkeld is? Toen NASA in 1959 een Amerikaans voedselverwerkingsbedrijf de opdracht gaf voedsel te produceren dat 100 procent veilig was voor consumptie in de ruimte. In samenwerking met NASA werd het concept verder ontwikkeld. In 1971 werd het in Noord-Amerika gepubliceerd en gedocumenteerd.

Pas in 1985 werd HACCP aanbevolen door de US National Academy of Science (NAS) voor alle bedrijven in de voedingssector. Sindsdien is het systeem getest en wereldwijd verder ontwikkeld.

Wat is er vereist voor HACCP?

H Hazard
Gevaar
Analyse van gevaren van productbeschrijving, productieproces en operationele omstandigheden.
A Analysis
Analyse
Analyse van gevaren van productbeschrijving, productieproces en operationele omstandigheden.
C Critical
Kritiek
Beoordeling van waarschijnlijkheid dat gezondheidsgevaren optreden en vaststelling van richtlijnen.
C Control
Controle
Beoordeling van waarschijnlijkheid dat gezondheidsgevaren optreden en vaststelling van richtlijnen.
P Point
Punt
Beoordeling van waarschijnlijkheid dat gezondheidsgevaren optreden en vaststelling van richtlijnen.

HACCP toepassen? Dan is de volgende kennis noodzakelijk:


  • oorzaak-gevolgcorrelaties;
  • verwerkingsmethodes en -procedures;
  • voedselsamenstelling;
  • menselijke gezondheid.