Reefilet met Japanse lak, wortel, miso, aubergine en gerookte aardappel

Reefilet-hero
4 stuks reefilet - 120 g per stuk

Voor de Japanse lak

Sojasaus
Mirin (Japanse kookwijn)
Honing
1 rode peper

Voor de wortel/miso crème

350 g jonge wortels
20 g miso
klontje boter
1 sjalotje
4 takjes tijm

Voor de mini aubergine

4 mini aubergines
miso
gefrituurde uitjes
olijfolie
1 teen knoflook
4 takjes tijm
bieslook

Voor de gerookte aardappel

4 aardappelstaafjes
500 g gerookte boter
4 takjes tijm
100 g zure room


Bereidingswijze

Bak de reefilet goudbruin gedurende ongeveer 5 minuten. Meng alle ingrediënten voor de Japanse lak samen en laat inkoken tot een licht stroperige massa. Werk hiermee het vlees af net voor het serveren van het gerecht.

Gaar de wortels op laag vuur met een sjalotje en wat tijm. Mix deze daarna in een blender en voeg wat boter toe. Breng op smaak met de miso en wat mirin. Plaats het mengsel in een spuitzak.

Snijd de aubergines in tweeën en kerf ze kruiswijs in. Wrijf ze in met olijfolie, tijm en knoflook en gaar ze gedurende 25 minuten in een oven van 160°. Wrijf ze na 10 minuten in met miso. Breng ze net voor het serveren op smaak met de gefrituurde uitjes en bieslook. Konfijt de aardappelstaafjes in de gerookte boter op een zacht vuurtje tot ze zacht zijn. Maak af met de zure room.