Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Inspirations: passie voor koken

Laat je inspireren

Feestelijke recepten

Hertfilet met geroosterde paddenstoelen en rozemarijn

Bekijk meer recepten

Winter BBQ

BBQ in de winter

Lees alles over BBQ

'Tijd voor
een nieuwe
lichting'

Jan Smink

De eerste keer dat ik meedeed aan de Bocuse d’Or had ik veel last van zenuwen. Ik maakte me enorm druk: Doe ik het wel goed? Klopt de werkvolgorde? Zijn de gerechten goed genoeg bereid? Zijn we binnen de tijd klaar? Ik doorliep alle scenario’s in m’n hoofd. Alles moest kloppen op de beslissende dag. Bovendien is de Nederlandse finale pas een opmaat voor de Europese en wereldfinale; die zijn nog zwaarder.

Nog steeds trots
Uiteindelijk was het een fantastische ervaring; tot drie keer toe haalde ik – eerst als commis, later als hoofdchef – de wereldfinale. Met de negende plek in Lyon in 2015 als hoogst behaalde resultaat. Daar ben ik nu nog trots op. Ik heb er veel geleerd, op het gebied van koken, maar ook op het gebied van organiseren. Ik heb grote stappen gemaakt, ben volwassener geworden. Je wordt je ervan bewust dat niet alles vanzelf gaat. En dat alles altijd beter kan: je moet nooit genoegen nemen met wat je hebt.

Bocuse-broekie
Het bestuur van Bocuse d’O r Nederland vroeg me later of ik jurylid wilde worden. Ik had vier jaar lang de kar getrokken en het zou zonde zijn als al die opgedane kennis wegvalt. Een hele eer, want ik zat bij de Nederlandse finale in september tussen twee- en drie-sterrenchefs. Ik voelde me net zo’n broekie als in de eerste Nederlandse finale.

Wat een goede afgevaardigden
Dat ik op deze manier nog steeds betrokken ben bij de wedstrijd, maar nu die stress niet meer heb, vind ik heerlijk. Al heb ik er ook gewoon geen tijd meer voor. Ik geef les in een talentenklas, geef kookdemo’s, heb een eigen vleeslijn, houd me bezig met de ontwikkeling van het 3D-printen van voedsel en werk af en toe ook nog bij De Librije. Bovendien is het tijd voor een nieuwe lichting jonge jongens. En wat hebben we met Lars Drost en Mike Klaassen goede afgevaardigden voor de Europese finale in Turijn! Ik ben benieuwd of ik van ze had kunnen winnen…

Afbeelding van jan smink

Koken als topchef Jan Smink

Jan Smink is topchef, wedstrijdkok, gastdocent en kok bij restaurant De Librije. De uit Friesland afkomstige Jan Smink (28) werkt al vanaf zijn 15e als kok. De basis van zijn culinaire talent ligt bij Sterklas in Eindhoven, de hoogste culinaire opleiding van Nederland waar hij in 2011 de beste leerling was. Hiernaast draagt Jan op diverse vlakken bij aan de ontwikkeling van culinair Nederland, door onder andere talentbegeleiding, advisering en productontwikkeling.


Ontdek de recepten van Jan SminkKooktechnieken


Champignons

Schoonmaken van paddenstoelen

Verse paddenstoelen schoonmaken mag nooit met water. Maar hoe dan wel? En hoe kun je ze zo lang mogelijk bewaren?

Bekijk de video

Groenten snijden

Handige tips voor het snijden van groenten

Maak indruk in de keuken. Leer 7 snijtechnieken om groente te snijden. Van Julienne tot Brunoise.


Bekijk de video

Welk mes heb je nodig?

Het belangrijkste gereedschap in de keuken: goede, scherpe messen. Hoe bepaal je welke messen je nodig hebt? Hoe slijp je je messen?

Bekijk de video