Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Pizzabodem en tomatensaus

Drie keer het geheim van perfecte pizza

Het deeg

pizza-dough
Alles begint met het deeg. De lijst ingrediënten is kort: bloem, koud water, gist, zout en eventueel wat olijfolie. Alles wordt grondig door elkaar gekneed – en dan geduldig wachten, want het deeg moet een paar uur rusten, een hele dag zelfs, als dat kan. Zo kan het deeg goed rijzen.

Beleg

pizza-topping
Bij het beleggen van de pizza is het geheim: less is more. De bodem is bedekt met een dunne laag tomatensaus, om ervoor te zorgen dat de bodem echt knapperig wordt. Dat geldt ook voor de rest van het beleg (laat je fantasie hier de vrije loop): met teveel beleg wordt de pizzabodem zacht. Een goede smaak krijg je ook met weinig ingrediënten.

Oven

pizza-oven
De oven bepaalt uiteindelijk hoe lekker de pizza wordt. Alleen in een hele hete oven, van ongeveer 400 tot 500 graden Celcius, wordt een pizza echt perfect. Een speciale pizza-oven is hiervoor noodzakelijk. Vroeger werden ze van klei gemaakt, tegenwoordig van chamotte. In zo’n oven is de pizza in een paar minuten klaar.
pizza-oven-2

Een paar ingrediënten worden bij elkaar een gerecht dat bij iedereen in de smaak valt: pizza.

Ingrediënten

Bodem
500 gram bloem (semola of type 550)
250 ml water
20 gram verse gist
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
Tomatensaus
1 blik gepelde tomaten
1 teen knoflook
basilicum, oregano
zout en peper
extra virgine olijfolie

Video Pizzadeeg maken


Pizzadeeg, stap voor stap

dough-1
1. Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist, zout en olijfolie.
dough-2
2. Vorm er een rol van.
dough-3
3. Snij de rol in gelijke stukken met een deegsnijder…
dough-4
4. … of met de hand
dough-5
5. Bestrooi een bakplaat met wat bloem, leg daar de stukken deeg op.
dough-6
6. Dek dat af.
dough-7
7. Laat rijzen. Rol het deeg daarna dun uit met een deegroller.
dough-8
8. Of maak met de hand een dunne pizzabodem.


Tomatensaus, stap voor stap

tomatensaus-1
1. Doe de gepelde tomaten met knoflook, basilicum, oregano, zout, peper en wat olijfolie in de blender.
tomatensaus-2
2. Blend tot een saus.
tomatensaus-3
3. Besmeer de pizzabodem dun met de tomatensaus.
tomatensaus-4
4. Beleg de pizza zoals je wilt.

Achtergrond: Welke soorten tomaten zijn er?

Bekijk de video waarin onze groentespecialist vertelt over de verschillende soorten tomaten.


Video Pizza Margherita of Parma