Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Bresse kip

Bresse kip Jan Smink L

Recept

Bresse kip

Ingrediënten

1 stuks bresse kip
2 stuks suiker mais
5 takken thijm
5 takken rozemarijn
1 bol knoflook
5 blaadjes laurier
500 gram ganzenvet
1 sinasappel
4 dl kippenjus
200 gram boter
5 stuks steranijs
50 gram gembersiroop
50 gram kikkoman soja
50 gram zoete ketjap
1 dl zonnebloemolie
50 gram bruine basterd suiker

Werkwijze

Verwarm het ganzenvet. Voeg de tijm, rozemarijn, knoflook en laurier toe. Deel de kip op in de zogeheten technische delen: borst, bouten en vleugels. Doe de bouten en de vleugels in het ganzenvet. Dek af met aluminiumfolie en gaar in de oven op 115°Cgedurende 2 uren. Bak de kip op het karkas aan in de pan met boter en olie. Gaar deze daarna rustig verder in de heteluchtoven op 120°Cgedurende 25 minuten. Snij van de mais 4 rechte plakken af en brand deze licht af met de gasbrander. Doe voor de lak van de mais de gembersiroop, bruine suiker, soja, ketjap en olie bij elkaar in de pan en laat dit 3 minuten rustig inkoken. Zet de emulsie koud en roer goed door. Zo krijg je een mooie ‘hangende’ lak. Smeer dit op de mais. Kook voor de lak van de kip de jus rustig in met de boter en de steranijs tot ¼. Smeer hier de borst, vleugels en bouten mee in als deze gaar zijn. Presenteren zoals op de foto in een klassieke gietijzeren pan.



Terug naar receptenpagina

Jan Smink

Sterrenkok Jan Smink is al de helft van zijn leven bezig met de kunst van koken. Vanaf de Eindhovense Sterklas heeft zijn carriere hem gebracht in de keukens van onder andere Landgoed Lauswolt en De Librije. Jan heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de Zilveren Champignon en tot tweemaal toe de eerste plaats bij de Bocuse d’Or, de prestigieuze onderscheiding voor de beste kok van Nederland.

Recepten van Jan Smink


Afbeelding van jan smink

Laat je inspireren


Pompoen Jan Smink S

NAGERECHT
Gepofte en gekaramelliseerde pompoen met witte chocolade

Bekijk het recept