Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Gekaramelliseerde pompoen met witte chocolade

Pompoen Jan Smink L

Recept

Gepofte pompoen

Ingrediënten

½ butternut pompoen
1 sinasappel
Bruine suiker

Werkwijze

  1. Maak de pompoen schoon en bestrooi deze met bruine suiker.
  2. Leg de pompoen in een ovenschaal met bakpapier op de bodem.
  3. Pof de pompoen in 25 minuten gaar op 160°C in de heteluchtoven.
  4. Pluk de pompoen leeg en rasp hier de schil van de sinaasappel overheen.

Gekaramelliseerde pompoen

Ingrediënten

½ butternut pompoen
1 dl sinasappel
1 limoen
50 gram suiker
50 gram boter

Werkwijze

  1. Maak bolletjes van de pompoen met behulp van een pommes parisienneboor.
  2. Smelt de suiker in een koekenpan (of nog beter een pan met een dikke bodem) en voeg de pompoen bolletjes toe.
  3. Laat de suiker met de pompoenbolletjes karamelliseren. Karamelliseren doe je door de suiker op laag vuur lichtbruin te laten worden. Blijf erbij, want het verbrandt snel.
  4. Voeg vervolgens de boter en het sinaasappelsap toe en laat inkoken tot een dikke siroop.
  5. Rasp de schil van 1 limoen over de bolletjes.

Gel van citrus en kervel

Ingrediënten

250 gram citroensap
250 gram suiker
400 gram water
12 gram agar agar
½ bos kervel

Werkwijze

  1. Kook het citroensap, suiker en water op met de agar agar en laat 30 seconden goed doorkoken.
  2. Koel dit hierna in je koelkast tot het een gelei is.
  3. Draai de gelei met de kervel in de blender door tot een gladde gel en doe in een spuitzak.

Witte chocolade-emulsie

Ingrediënten

20 gram eiwit
20 gram yoghurt
10 gram citroensap
100 gram zonnebloemolie
35 gram poeder van witte chocolade

Werkwijze

  1. Doe het eiwit met de yoghurt en citroensap in een litermaat.
  2. Meng dit met behulp van een staafmixer en voeg druppelsgewijs de olie toe.
  3. Als het een dikke crème is, voeg je de chocoladepoeder toe.
  4. Bewaar de emulsie in een spuitzak.

Geroosterde pompoenpitten

Ingrediënten

50 gram pompoenpitten
1 dl sinaasappelsap
1 sinaasappel
25 gram bruine suiker

Werkwijze

  1. Rooster de pitten in een droge koekenpan totdat deze beginnen te springen in de pan.
  2. Voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
  3. Blus af met het sap en rasp er de schil van 1 sinaasappel overheen en serveer dit meteen. Kijk uit met het blussen, dit wil nog wel eens spetteren.  

Serveren


Werkwijze

  1. Met behulp van een lepel de chocolade-emulsie over het bord verspreiden.
  2. Daarop plaats je de geplukte pompoen en de bolletjes gekaramelliseerde pompoen.
  3. Spuit kleine dopjes van de citrus/kervel gel.
  4. Steek de witlofpuntjes ertussen.
  5. Strooi de pompoenpitten eroverheen en steek er nog wat takjes kervel tussen


Terug naar receptenpagina

Jan Smink

Sterrenkok Jan Smink is al de helft van zijn leven bezig met de kunst van koken. Vanaf de Eindhovense Sterklas heeft zijn carriere hem gebracht in de keukens van onder andere Landgoed Lauswolt en De Librije. Jan heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de Zilveren Champignon en tot tweemaal toe de eerste plaats bij de Bocuse d’Or, de prestigieuze onderscheiding voor de beste kok van Nederland.

Recepten van Jan Smink


Afbeelding van jan smink

Meer van Jan Smink

Konijnbout Jan Smink S

HOOFDGERECHT
Zachtgegaarde konijnenbout met limoenblad en citroengras

Bekijk het recept


Zalm Jan Smink S

NAGERECHT
Ceviche van Sockeye zalm met venkel, krokante rijst en gebakken avocado

Bekijk het recept