Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Ratatouille

Deze traditionele Zuid-Franse ratatouille wordt gemaakt zonder vlees – een prachtig gerecht voor meatless monday.

Ingrediënten

300 gram aubergine

300 gram courgette

500 gram paprika (eventueel: puntpaprika)

500 gram tomaat


2 uien

2 tenen knoflook

1 eetlepel zoet paprikapoeder

125 ml witte wijn


400 gram tomaten uit blik

2 takjes rozemarijn, 2 takjes tijm

1 laurierblad

olijfolie

zout en peper

beetje suiker

peterselie

Bereidingstijd / couverts

45 minuten / 6 personen

Bereiding

Halveer de courgettes en de aubergines, snij ze in stukken. Maak de paprika’s schoon en snij ze in grove stukken. Blancheer de tomaten, ontvel ze en snij de zaadjes eruit. Hou de zaadjes apart. Snij ze in stukken. Snij de uien in ringen en hak de knoflook fijn.

Verhit de olijfolie, bak daarin aubergine en courgette op hoog vuur. Voeg dan de uien en knoflook toe. Doe daarna de paprika’s in de pan, voeg eventueel wat suiker toe en bak ze even mee.

Roer alles door elkaar, voeg wat zout, peper en paprikapoeder toe. Blus af met de witte wijn. Voeg de tomaten uit blik toe, met de zaadjes van de verse tomaten. Doe de kruiden erbij en laat ongeveer 20 minuten pruttelen.

Voeg nu de stukken tomaat toe, laat nog vijf minuten koken. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met peterselie voor het serveren.

Wijntip

Bij dit gerecht uit de Provence past een droge rosé uit hetzelfde gebied, bijvoorbeeld een Côtes de Provence. Een alternatief: Zinfandel uit Russian River Valley, Sonoma in Californië. Beide wijnen hebben een intense fruitige smaak. Drink ze iets gekoeld, bewaar ze niet te lang.