Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Lamsbout in kruidenkorst

Ingrediënten (4 personen)

Lamsbout, 2,2 kilo (ontbeend: 1,5 kilo)

1 wortel
2 uien

3-5 eetlepels olijfolie
500 ml rode wijn
4 tenen knoflook

tijm

rozemarijn
1 rode peper (habanero)

mosterd

1 citroen
zout, peper
venkelzaadjes

Korst

250 gram wit brood
1 bosje kruiden (bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn)
1 teen knoflook
3 – 5 eetlepels olijfolie

Zacht vlees, langzaam gegaard

Neem de tijd voor een perfecte lamsbout. Want alleen als het vlees langzaam gaart, wordt het een zachte, sappige lamsbout. Voor garen bij een lage temperatuur, zoals in dit recept, is nog meer geduld nodig. Maar het resultaat maakt het de moeite waard!

De bout wordt eerst dichtgeschroeid in een pan. Zo krijgt het een mooi gebraden korstje en een goede smaak. Daarna gaat het vlees de oven in, waar het op lage temperatuur ruim de tijd krijgt om te garen. De oven staat op 80 graden, het vlees is gaar als de kernthermometer 60 graden aanwijst. Bij het garen op lage temperatuur is het vooral belangrijk dat de oven constant op 80 graden staat.

Tip: dek het vlees niet af als het in de oven staat. Vocht toevoegen is ook niet nodig. Schakel alleen boven- en onderwarmte in bij de oven, circulatie van hete lucht is niet nodig: dat droogt het vlees uit.

Video Lamsbout met kruidenvulling


Stap voor stap

Voorbereiding: 15 minuten - Oven: 5 uur en 10 minuten

lamb-stepbystep-1
1. Snij de bout schoon: verwijder vetrandjes en eventuele peesjes. Snij wortel, prei en uien in dobbelsteentjes.
lamb-stepbystep-2
2. Kruid de lamsbout met peper, zout en de venkelzaadjes. Verhit de olijfolie in een pan. Schroei de lamsbout in de hete olie.
lamb-stepbystep-3
3. Voeg wortel, prei en ui toe, bak die even mee. Blus af met de rode wijn, hevel alles over naar een grote ovenschaal.
lamb-stepbystep-4
4. Leg de kruiden, de gekneusde tenen knoflook en de chilipeper op de bout. Schenk er nog een dun straaltje olijfolie overheen. Zet in de voorverwarmde oven (80 graden) en laat in ongeveer vijf uur langzaam gaar worden.

lamb-stepbystep-5
5. Snij het witte brood in kleine blokjes.
lamb-stepbystep-6
6. Hak de kruiden grof en maal ze met het brood en wat olijfolie en de tenen knoflook in een keukenmachine tot grove kruimels Voeg zout en peper naar smaak toe.
lamb-stepbystep-7
7. Haal de gare lamsbout uit de oven, draai de temperatuur omhoog naar 220 graden. Bestrijk de gare lamsbout met wat mosterd. Rol daarna door het kruidenmengsel.
lamb-stepbystep-8
8. Rasp er wat citroenschil overheen en schuif nog vijf tot tien minuten in de hete oven, zodat de lamsbout een mooi knapperig korstje krijgt.

Video Lamsbout uitbenen