Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Kreeft bereiden

Een hele kreeft bereiden is niet moeilijk, met deze praktische tips in je achterhoofd.

Ingrediënten

1 grote kreeft
zout

Bereidingstijd

20-30 minuten

Video kreeft bereiden

Kreeft bereiden stap-voor-stap

  • Zet een grote pan water op, voeg zout toe. Als het water bruisend kookt, gaat de levende kreeft, met zijn kop als eerste, de pan in. Als de kreeft helemaal rood kleurt, is hij gaar. Dat duurt 6 tot 16 minuten.
  • Draai voorzichtig de scharen van de kreeft af. Breek de staart los van de voorkant. Gooi die voorkant niet weg, de schaal en het vlees zijn ideaal om kreeftsoep of kreeftsaus van te maken.
  • Leg de staart ondersteboven op het werkblad en druk er met de platte hand op, tot hij kraakt. Haal het vlees uit de staart.

  • Nu de scharen: tik met de achterkant van een groot keukenmes op de scharen tot ze breken en het vlees eruit kan worden gehaald. Haal ook het vlees uit de kreeftpoten.
  • Maak het kreeftvlees schoon met koud water en een patisseriekwastje. Het is nu klaar om verder verwerkt te worden, bijvoorbeeld tot een kreeftcocktail.