Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Kerstkalkoen

Kerst is kalkoen. Traditioneel, met een hartige vulling, kruidenboter onder de huid en plakjes bacon. Volg het basisrecept van chef Eric Jan Fransen.

Ingrediënten voor 6 personen

250-300 gram rauwe kalkoen p.p.
10 plakjes bacon of gerookte spek
1 liter gevogelte fond
peper en zout (naar smaak)
witte wijn

Eerste vulling

500 gram half-om-half gehakt
bouquet (1 fijngesneden winterpeen, 1 prei & 2 uien)
4 stengels bleekselderij
2 citroenen, 2 mandarijnen en 2 sinaasappels
handje walnoten
tijm, rozemarijn en knoflook
8 tomaten

Tweede vulling

200 gram roomboter
gehakte peterselie (halve bos), tijm, rozemarijn
3 tenen knoflook

Video Kerstkalkoen bereiden

Kerstkalkoen stap-voor-stap

  • Maak de vulling voor de kalkoen door de ingrediënten te mengen. Vul de kalkoen met een deel van de vulling.

  • Maak de tweede vulling, een samengestelde boter, door de knoflook en fijngehakte kruiden door de zachte boter te roeren.

  • Smeer de boter onder de huid van de kalkoen, op de borst.

  • Doe de rest van de vulling over de bodem van een grote ovenschaal. Doe daar ook de in kwarten gesneden tomaten bij.

  • Leg de kalkoen in de ovenschaal. Bedek de bovenkant met plakken bacon.

  • Giet fond en witte wijn in de ovenschaal.

  • Braad de kalkoen in de oven op 180˚. Reken een half uur per kilo gewicht. Bedruip de kalkoen iedere 20 minuten met het braadvet.

  • Is de kalkoen gaar? Zeef dan het braadvocht en bind dat af.