Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

Verse worst

Ingrediënten (15 – 20 worstjes)

1 kilo varkensschouder
500 gram runderriblap
500 gram buikspek (ongezouten en niet-gerookt)
50 gram zout
3 eetlepels zwarte peper
2 eetlepels Jamaicapeper
1 eetlepel jeneverbessen
1 eetlepel karwijzaad
3 uien
2 tenen knoflook
Seizoenskruiden naar smaak, zoals peterselie, tijm, majoraan, basilicum

Video zelf worst maken

Stap voor stap

Snij het vlees
1. Snij het vlees in grove blokken.
Snij het ongezouten en niet-gerookt buikspek
2. Gebruik ongerookt en ongezouten buikspek.
Rooster de specerijen kort
3. Rooster de specerijen kort in een droge, hete pan, tot ze beginnen te geuren.

Maal de kruiden
4. Vijzel de specerijen.
Hak de kruiden
5. Hak de kruiden grof.
Hak de ui en knoflook
6. Hak de uien. Fruit ze in wat olie.
Doe alle ingrediënten bij elkaar
7. Doe alle ingrediënten bij elkaar. Voeg nu ook het zout toe.

Meng alle
8. Meng kruiden, specerijen en het vlees grondig.
Spoel de darmen
9. Spoel de darmen en haal ze uit de knoop, als dat nodig is.
Draai het vlees tot gehakt
10. Draai het gekruide vlees in de vleesmolen tot gehakt.
Braad het vlees
11. Maak een balletje van een beetje gehakt. Bak het en proef of er nog extra zout of kruiden nodig zijn.

Plaats de darm aan de worstmachine
12. Doe voorzichtig de darm aan de tuit van de worstmachine.
Vul de darmen met het vlees
13. Vul de worsten met de worstmachine. Werk voorzichtig, want de darm kan makkelijk barsten.
Draai en snij de worstjes
14. Verdeel in kleine worsten door met twee handen een stuk worst te pakken, samen te knijpen en even te draaien. Snij de worstjes los van elkaar.
De worsten zijn klaar
15. De worsten zijn nu klaar om gebakken of gegrilld te worden.

Tip: rauwe worst kan niet worden bewaard!

Wil je de worsten bewaren? Leg ze dan ongeveer tien minuten in heet water, ongeveer 80 graden, om te garen. Bewaar ze daarna in de koelkast. Ze kunnen ongeveer drie dagen worden bewaard.

  • Hoe lang verse worst op de barbecue moet liggen, hangt ervan af: is de worst al gegaard of nog rauw? Gegaarde worst hoeft op de grill alleen nog maar een lekker bruin korstje te krijgen en van binnen goed warm te worden, rauwe worst moet garen.
  • Heeft de barbecue of een grill een deksel, laat die dan open. Met gesloten deksel wordt de worst meer gekookt dan gegrilld, dat komt de smaak niet ten goede.
  • Moet de worst worden ingeprikt of ingesneden voor het grillen? Daarover verschillen koks van mening. Niet inprikken betekent dat de worst misschien op het bord openbarst, waarbij het vet kan wegspatten. Een ingeprikt worstje verliest dat vet op de barbecue, maar daarmee gaat ook smaak verloren. Bovendien kan de worst dan droog worden en het vet komt op de kolen terecht.
  • Leg de worst niet direct uit de koelkast op de barbecue.

  • Door de worst van tevoren dun in te smeren met wat olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie, voorkom je dat het aanbakt aan het rooster.