Nog geen Makro-pas?

Word Makro-pashouder

De iSommelier: Lucht bij de wijn!

Goede wijn verdient een iSommelier

Het apparaat filtert zuurstof uit de lucht en versnelt hiermee het decanteerproces van enkele uren naar minuten. In het strak vormgegeven apparaat passen glazen karaffen waarin maximaal 90% geconcentreerde zuurstof aan de wijn wordt toegevoegd. De bijbehorende mobiele app, gekoppeld aan het iFavine Network, laat het apparaat exact weten hoe de wijn gedronken moet worden volgens de wijnmaker zelf.

Aanbevolen door Edwin Raben, president Nederlands Gilde van Sommeliers

iSommelier van iFavine

Er komen herhaaldelijk nieuwe gadgets op de markt die met wijn te maken hebben. Velen leggen kort na de introductie weer het loodje. Soms komt er echt iets voorbij wat revolutionair te noemen is. De druif-specifieke glazen van Riedel bijvoorbeeld of de Coravin. Ook de onlangs gelanceerde iSommelier van iFavine hoort daarbij. Het is een must-have voor het perfect serveren van wijn.

Waarom decanteren?

Het apparaat stelt je in staat om wijnen in zeer korte tijd te beluchten. Het effect is vooral groot op jonge wijn of wijn die nog niet op dronk is door aanwezigheid van de harde tannine. De iSommelier verzacht deze tannine aanzienlijk en de aroma’s komen bovendien meer naar voren. Dat het beluchten van wijn zin heeft, weten we al langer. Er zijn dan ook allerlei karaffen te verkrijgen, maar wie heeft het geduld om uren te wachten voordat de wijn pas echt genietbaar en zacht is geworden? Premium wijnen en jonge wijnen die nog niet echt op dronk zijn kunnen zo dus perfect genoten worden. Zelfs jonge witte wijnen als Riesling en Chenin Blanc en gedestilleerd als Cognac zijn een verademing na het beluchten.

Het begin

Het begon ruim twee jaar geleden toen ik - Edwin Raben - in contact kwam met het bedrijf iFavine. iFavine had een apparaat bedacht die wijn kon beluchten in een razendsnel tempo. Nieuwsgierig als ik was deed ik mee aan de tests van verschillende type wijnen. Opzienbarend, kan ik wel zeggen, was het resultaat. Echter het gebruiksgemak en uiterlijk was toen nogal onhandig.

Ik kon niet vermoeden dat na die test van toen de iSommelier geheel onder handen is genomen en behoorlijk is aangepast tot een waanzinnig apparaat met een kinderlijk eenvoudige bediening. Makkelijk instelbare knoppen om je favoriete wijn in te stellen op de ideale beluchtingstijd en met bovendien een speciale app, die middels wifi, verbinding maakt met de iSommelier. Bovendien is de database in de app gevuld met ontelbare wijnen, waaronder het gehele Makro assortiment. Makkelijker kan het haast niet!

Download de App in de App Store Download de App in de Google Play Store

Hoe werkt het nou precies?

De wijn schenk je in een speciaal ontwikkelde karaf en zet die op het ventiel in de voet van de iSommelier. Aan de onderzijde van het apparaat zuigt het omgevingslucht aan welke door filters gezuiverd wordt tot maximaal 90% pure zuurstof en ontdaan wordt van vocht, omgevingsgeuren, stikstof en koolstofdioxide. Deze zuurstof wordt gedoseerd in de bodem van de speciaal vervaardigde karaf middels een dubbelwandige buis. Het normaal beluchten van een wijn op 2 uur duurt nu slechts 2 minuten. Het effect is direct duidelijk, zeker met een controleglas die zo uit de fles geschonken is.
isommelier

Voor wie is het?

De enorme tijdwinst die het apparaat geeft, maakt het uitermate praktisch en verademend voor sommeliers, wijnimporteurs en wijnproducenten. Na de recentelijke introductie hebben een aantal sterrenchefs en sommeliers de iSommelier al omarmd. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Het apparaat is eigenlijk ook voor iedere wijnliefhebber een must-have. Zeker als je hoge eisen stelt en snel wijn in de beste conditie wil presenteren.

Verkrijgbaar in alle vestigingen

De iSommelier van iFavine is verkrijgbaar voor € 1199,- (excl. btw) in alle vestigingen bij de wijnafdeling.

Video