668x267-detail-imageappel

7 tips voor het kopen van een kostuum

Het is een van de eerste dingen waar je over nadenkt wanneer je wakker wordt, wat trek ik vandaag aan? En het is terecht dat je hier even goed over nadenkt. Ontmoet je nieuwe mensen die dag dan is de eerste indruk ontzetten belangrijk. En kleding speelt daar een grote  rol in. Maar de keuze die je maakt in wat je aantrekt bepaalt ook heel erg hoe je jouw dag instapt.  Niets voor niets zegt men 'kleren maken de man'. Een mooi kostuum kan dan een zeer goede keuze zijn. Vrouwen houden van een man in pak en ook mannen hebben de neiging om een andere man in pak hoger in te schatten.

Of het nu gaat om het kostuum dat je draagt tijdens een presentatie, een sollicitatie, een bruiloft, gala of gewoon als je alledaagse werkkleding. Een kostuum kan ervoor zorgen dat net jij er tussenuit springt. Je kan de show stelen op een gala of een goede eerste indruk wekken bij een presentatie of sollicitatie. Maar ook gewoon als je dagelijkse kloffie op werk straalt een kostuum iets extra's uit. En het straalt niet enkel iets uit naar de ander, het kan ook voor jezelf een positieve invloed hebben. Zoals Clark Kent pas echt superman is wanneer hij zijn iconische pak aantrekt, zo kan een goed zittend kostuum de drager een positieve boost geven. Sommige mensen zeggen zelfs superkrachten.

Maar hoe het juiste kostuum te vinden voor jou en voor de juiste gelegenheid kan nog een waar mijnenveld zijn. Daarom een paar aandachtspunten en tips op een rijtje voor het kopen van een kostuum..


1 - Weet waarom je een kostuum koopt

Het is zeer aan te raden om vooraf goed na te denken over het waarom van het kopen van je kostuum. Het maakt namelijk wel verschil of het een meer alledaags kostuum moet worden dat je bijvoorbeeld vooral zal dragen op werk. Of dat het een kostuum is voor een speciale gelegenheid.

Koop je bijvoorbeeld een kostuum speciaal voor een sollicitatiegesprek dan wil je bijvoorbeeld goed gekleed gaan, maar niet beter dan degen die jou interviewt. Niet te prijzig dus. Verder moet je jezelf afvragen of je een volledig kostuum wilt of dat je het wilt combineren met sneakers, spijkerbroek en/of t-shirt.

Van te voren goed nadenken over deze vragen kan de uiteindelijk zoektocht vergemakkelijken, want het aanbod is vaak erg uitgebreid. Het is dan handig om jezelf bepaalde beperkingen op te leggen.

2- Denk alvast in combinaties

Dit ligt in het verlengde van het vorige punt. Bij het aanschaffen van een kostuum koop je vaak een outfit in z’n geheel. Je zoekt een bepaalde look. Dus het is verstandig om hier bij stil te staan. Welke schoenen, sokken en schoenen passen bij dit kostuum. En welke stropdas of strik. Welk kleur, effen of een patroon. Of misschien wil je een meer casual look zonder stropdas en strik. Wil je het jasje ook afwisselend dragen met een spijkerbroek? Koop je jouw eerste kostuum dan is de kans groot dat je die zult dragen in combinatie met veel verschillende andere kleding.

3- De juiste pasvorm

Wanneer je dan uiteindelijk in de winkel staat is het natuurlijk essentieel om de juiste maat en pasvorm te nemen. Dit gaat verder dan enkel S-, M-, L- of XL-maten die vooraf zijn bepaald in winkels. Er zijn meerdere aspecten van de pasvorm. Zoals al is gezegd, een kostuum is een combinatie van een jas en een broek van exact dezelfde stof. Daarom kort wat tips en aandachtspunten als het gaat om de juiste pasvorm.

Colbert: schouders
Je colbertjasje moet perfect in lijn liggen met je schouders. Je wil hobbels op je schouders voorkomen. Je kostuum moet je schouders ‘omarmen’. Tip om dit te checken: ga met je schouder tegen een muur staan. Raakt het schouderstuk van je jasje eerder de muur dan je schouder zelf dan is hij te groot.

Colbert: de torso
Net zo cruciaal als de pasvorm van de schouder is de pasvorm rond je torso. Om na te gaan of je jasje niet te los of te strak zit knoop je de bovenste knoop dicht. Krijg je de gevreesde X-vorm in je jasje dan zit hij te strak. Kun je met gemak een hele vuist nog in je jasje persen dan zit hij duidelijk te lossen.

Voor de lengte van je colbert zijn er nog twee handige tips om in het achterhoofd te houden. Ten eerste kijk je of hij niet over je billen valt. Uitgangspunt is dat de onderkant van je jasje in de buurt moet komen van de onderkant van je achterzak.

Ten tweede moet je letten op de lengte van je mouwen. Dit is een detail dat enige speelruimte heeft. Over het algemeen wil je dat de mouwen tot aan je polsen komen, maar hier mag je 1 of 2 cm bij optellen of aftrekken. Het zal je worden vergeven. Ga er anders vanuit dat 1 á 2 cm van je overhemd onder de mouw van je colbert uit moet komen.

Zoals sommige kleuren afkleden zo kan de maat van je kostuum invloed hebben over hoe groot of klein je overkomt. Ben je niet al te lang? Draag je items kort. Als de lengte van het colbert, de mouwen en de hoogte van het kruis van de broek korter zijn, creëert dit optisch lengte. Ben je lang? Dan werkt een langer jasje met een langere mouwlengte beter.

Je kunt de juiste broeklengte bepalen door goed te kijken hoe de broekspijpen bij je schoenen uitkomen. In de regel mogen je broekspijpen niet teveel op je schoenen vallen. Een kleine knik in de stof is perfect. Aan de achterkant hoort de broekspijp net boven je hak te eindigen.

4- Koop een extra pantalon

Deze tip klinkt misschien een beetje raar, maar volgt wel een heldere logica. De kans is groot dat je jouw kostuum regelmatig draagt. Zeker wanneer je hem voor werk koopt. Het is dan zo dat je broek (ook wel pantalon in deze vorm) eerder draagsporen zal gaan vertonen dan je colbertjasje.

Om te voorkomen dat je straks met nog een mooi gaaf jasje zit, maar met een versleten ogende pantalon is het dus handig om eentje extra te kopen. Een extra tip hierbij is om de tweede pantalon een maand later te kopen. Je hebt het eerste paar dan al een tijdje kunnen dragen en je weet dan zeker dat hij goed past.

5- Kies de juiste kleur

Kleur kwam in de vorige punten al naar voren en verdient nog wat extra aandacht. En vooral wanneer je voor het eerst een kostuum aanschaft. Ook hierbij geldt weer dat de gelegenheid ook veel bepaalt. Voor sommige speciale gelegenheden is er een dresscode en een klassiek zwart kostuum misstaat nooit op een gala of bruiloft.

Koop je je eerste kostuum voor meer alledaags gebruik dan is het toch wel belangrijk goed over de kleur na te denken. Zo kun je altijd het best voor een basale kleur gaan die makkelijk combineert. Denk hierbij aan grijs of donkerblauw. Zwart kan ook, maar combineert minder makkelijk met andere kleuren dan je denkt.

Realiseer je ook dat je kostuum in de regel donkerder hoort te zijn dan je overhemd, kiest daarom niet een te licht kostuum. Denk bijvoorbeeld aan donkergrijs, donkerblauw, of misschien zelfs donkergroen of donkerrood. Andere kleuren gaan sneller vervelen en zijn vooral geschikt voor je derde, vierde, vijfde kostuum.

6- Volg nooit klakkeloos een trend

Laat je niet verleiden en misleiden door gelikte plaatjes en gladde verkooppraatjes. Voor je het weet laat je je inpakken en heb je iets van de laatste, hipste trend, maar past het gewoon niet bij jou en voel je jezelf er uiteindelijk alleen maar onwennig en ongemakkelijk in. Bedenk wat je wilt uitstralen en waarvoor je het wilt uitstralen en weet welke kleuren en stijlen bij jouw passen en je flatteren.

Tip in deze is om je kostuum samen te kopen met je partner, die weet vaak het best wat jou wel en niet goed past. De ene trend is een groter succes dan de ander en nog belangrijker, de ene trend past wel bij jou, maar de andere totaal niet. Bij twijfel gewoon niet doen. Investeer liever in een mooi, klassiek en tijdloos kostuum.

7- Let op wat je met je meedraagt

Je kostuum heeft standaard meerdere zakken dus het is verleidelijk om je sleutels, portemonnee, telefoon en andere accessoires hierin mee te dragen. Maar er valt toch wat voor te zeggen om je zakken toch zo leeg mogelijk te houden. Zo kunnen scherpe voorwerpen als je sleutels blijven hangen en scheuren veroorzaken in de voering.

Vermijdt verder het dragen van grote voorwerpen in je zakken. Bobbels in je broek- en/of jaszak staan niet mooi en hebben een nadelig effect op je algehele vorm.

Bij veel kostuums zijn de jaszakken dichtgenaaid, dit omdat het jasje zo netter valt. Deze kan je alsnog openen als je wilt, maar doet dit wel voorzichtig door de steken los te maken.

Nog een puntje

Hopelijk hebben deze aandachtspunten en do’s en dont’s je een beetje een beeld kunnen geven waar aan te denken en wat vooral wel of juist niet te doen wanneer het aankomt op het kopen van een kostuum. Een ander belangrijk punt dat nog niet is benoemd is: kosten.

Een beetje kostuum kost makkelijk honderden euro. En zeker wanneer je voor het eerst een kostuum wilt kopen kan dit een struikelblok zijn. Gelukkig zijn er nu steeds meer plekken waar je voor minder toch een mooi kostuum kunt kopen.

Bij Makro hebben we een ruim assortiment aan mooie kostuums, verschillend in stijl, patroon, kleur. En regelmatige hebben we ook acties met zeer voordelige prijzen voor een mooi kostuum van goede kwaliteit. Bekijk anders eens onze folders of kom gewoon eens naar een Makro-vestiging bij jou in de buurt en bekijk welk kostuum jou het beste staat.Herfstmocktail met sinaasappel

De idéale herfstmocktail, niet alleen door de kleur maar ook door de smaak! Lees verder

Inspiratie

Chai latte

Ontdek de verrassende smaakcombinatie. Lees verder

Inspiratie

Koffie cakejes

Heerlijk voor bij de koffie. Lees verder