668x267-detail-kunstkerstbomen

Vijf tips voor het kopen van de perfecte (kunst)kerstboom

De kunst van de perfecte kerstboom
Ieder jaar is er steeds weer een groep kerstliefhebbers die zich afvraagt: wordt het een echt of een kunstkerstboom? De gedoodverfde favoriet in deze twist was toch altijd de echte kerstboom. Tuurlijk de kunstkerstboom heeft altijd al zijn gebruikersgemak; hij valt niet uit, wanneer je er klaar voor bent haal je hem zo uit de kast, vouw je hem uit en heb je meteen een boom in huis. En in het nieuwe jaar berg je hem met hetzelfde gemak meer op. Maar ja, hij zag er vaak wel echt nep uit. Het gaf niet die authentieke kerstsfeer waarnaar je op zoek bent. Maar de kunstkerstboom heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt.

Het aanbod is enorm gegroeid net als de variatie en hij ziet er beter uit dan ooit. In vele gevallen niet meer van echt te onderscheiden. En dit laat zich ook blijken, want steeds meer mensen zetten met trots een ‘nepperd’ in hun huis. Maar vele kunnen door het enorme aanbod aan bomen het bos niet meer zien. Daarom zetten wij een paar belangrijke aandachtspunten voor je op een rij. Waar op te letten bij het aanschaffen van een boom. Zo creëer jij jouw uniek kerstboom.


Tip 1. Voorwaarden voor een duurzame kerstboom

Een kerstboom koop je voor een jaar, of eigenlijk een maand, maar een kunstkerstboom koop je voor de komende jaren. Financieel gezien is het dus sowieso een verstandig aankoop. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de boom van goede kwaliteit is.

Een paar aandachtspunten bij het aankopen van een goede boom:
1. de boom moet meerder jaren blijven staan. Controleer daarom goed dat er een degelijke standaard onder zit waarop hij stabiel kan staan;
2. kies voor een boom die takken heeft met een stalen kern en die naaldvast zijn. Simpel gezegd houdt dit in dat ze heel blijven, wanneer je ze ombuigt tussen je vingers;
3. controleer of de boom een NEN-certificaat heeft. Dit betekend dat hij brandvertragend is. Veiligheid voor alles;
4. en niet onbelangrijk, let er op dat er een gebruiksaanwijzing bij zit. Iedere boom heeft z’n eigen handleiding.

Tip 2. Klasse & formaat

Kunstkerstbomen komen in verschillende klasse. De ‘classics’ zijn de meest basis bomen. Ze hebben een tijdloze stijl, een goede prijs-kwaliteit verhoudingen en zijn ook het populairst. Net daarboven zit de ‘premium’ klasse. Bij deze bomen is er wat meer oog voor detail. Zo zorgt de veelheid aan takken en naalden ervoor dat ze nog levensechter te lijken. En dan heb je de klasse ‘naturals’ die met hun look en feel al helemaal levensecht lijken. Zo heb je deze ook in asymmetrische stijl voor een nog meer realistisch effect. Daarbij zijn kunstkerstbomen in zo een beetje alle mogelijke formaten denkbaar. Van een bescheiden boompje van net iets groter dan een meter tot joekels van wel meer dan 4 meter hoog.

Tip 3. Naaldsoorten

Een stekelige kwestie Naaldsoorten, het is misschien niet het eerste waar je aan denkt met de aankoop van je kerstboom. Dit maakt het niet minder belangrijk. Ten eerst neemt de keuzemogelijkheid hierin ook ieder jaar weer toe en daarbij is het een erg bepalend keuze voor de algehele look (en uiteraard feel). Je hebt lange naalden en korte naalden, harde naalden en zachte naalden. Of een mix van beide. Hiermee wordt een zo realistisch mogelijk effect gecreëerd. Het voordeel van een kerstboom met lange naalden is dat ze een mooi en vol uiterlijk hebben. Nadeel daarbij is, omdat hij juist zo vol is, decoreren wat lastiger is. Een boom met korte naalden oogt wat kaler, maar is een stuk makkelijker vol te hangen. Dus houd je van een minimale stijl wat betreft versiering dan past de boom met lange naalden waarschijnlijk het best bij je. Ga je graag los met de versiering, ga dan voor de boom met korte naalden en de (creatieve) ruimte die het je biedt.

everlands-naalden-kunstkerstbomen

Tip 4. Kleur & Stijl

En dan ook nog even aparte aandacht voor de kleur van de naalden. Ook dit is belangrijk om goed over na te denken, want de keuzes zijn legio. In de basis heb je vaak de keus uit groen, blauw en wit (besneeuwd). Belangrijk is dan om je af te vragen wat voor look en feel je wilt, wat er beter past in je huis of werkruimte, en met welke kleur versieringen je werkt. De groene kleur is klassiek en warm en gaat met vele kleuren samen. De witte en de blauwe kerstboom ogen wat frisser en moderner en gaan goed samen met o.a. witte, zilveren en blauwe versieringen. Nog niet helemaal eruit wat je qua stijl wilt of moet? Lees ter inspiratie onze blog over de kersttrends van 2018.

Tip 5. (Led)verlichting

Verlicht of geen verlichting, dat is op zich natuurlijk geen vraag m.b.t. je kerstboom. Wat je je wilt zou moeten afvragen is of je deze zelf wilt aanbrengen of dat je een boom koopt met ingebouwde verlichting. Waarom een boom met ingebouwde lichtjes? Sowieso geen gehannes met het elk jaar weer ontwarren van die hele kluwen verlichting (leiden die dingen een eigen leven, want ik zou toch zeker weten dat ik ze afgelopen jaar ‘netjes’ had opgeborgen). Daarbij worden kunstkerstbomen vaak met led-lampjes geleverd. Deze geven een mooi warm licht, zijn energiezuinig en ze worden niet warm. (zie eerder punt m.b.t. ‘veiligheid voor alles’) Voordeel van het zelf aanbrengen van de verlichting is dat je dit naar eigen smaak kan doen. We raden, om bovengenoemde redenen, wel aan om te gaan voor led-verlichting. Kies eventueel voor verlichting met de mogelijkheid tot dimmen. Ook clusterverlichting kan een leuk en levendig effect creëren.Conclusie (inclusief bonus tip & truck) Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt natuurlijk. Kunstkerstbomen bieden je dit jaar meer dan ooit de mogelijkheid om de kerstboom te kiezen die past bij jou. Nog een laatst tip, of beter gezegd gebruiksinstructie. Want wanneer je jouw perfecte boom hebt gevonden, moet je hem nog wel even opzetten. Dit hoeft niet heel lastig te zijn, maar een goed voorbeeld doet goed volgen. Vandaar hieronder een korte instructievideo. Heel veel succes en wie weet zorg jij dit jaar voor de kunst in jullie kunstkerstboom.Laat je inspireren: Succes met de feestdagen


everlands-kunstkerstbomen

Voor altijd een mooie boom
Everlands biedt het meest complete aanbod aan kunstkerstbomen, -kransen, -guirlandes en ander kerstgroen met en zonder LED verlichting. In de afgelopen jaren hebben we een bomencollectie ontwikkeld die meer dan alleen kunstkerstbomen biedt. Door nieuwe technieken krijgen onze bomen elk jaar een steeds realistischer uitstraling, waardoor het mogelijk is de perfecte kerstboom te creëren. Everlands bomen worden van verschillende materialen gemaakt om de naalden zijn ‘natuurlijke’ vorm te geven. Door het gebruik van de juiste materialen, zorgen wij ervoor dat de boom er perfect uitziet.Herfstmocktail met sinaasappel

De idéale herfstmocktail, niet alleen door de kleur maar ook door de smaak! Lees verder

Inspiratie

Frittata met Geschaafde Asperge en Beemster Graskaas

Recept voor een gezonde frittata Lees verder

Inspiratie kaas

Graskaas tosti

Een heerlijke en gezonde lunchgerecht. Lees verder

vegetarian Inspiratie kaas