Artikel-Seizoensgroenten-Detail

De voordelen van seizoensgroenten

3 redenen om te kiezen voor seizoensgroenten

1. Superlekker

Groenten zijn in ‘hun’ seizoen altijd het lekkerst. Geef toe: aardbeien smaken toch veel beter in de zomer dan in de winter? Maar er is meer. Elke groente kan in België gedurende een paar maanden geoogst worden. Wil je de groente toch eten in een ander seizoen? Dan krijg je ingevoerde groenten uit andere landen.

2. Milieuvriendelijk

Neem nu bijvoorbeeld sperziebonen. Deze groente kan perfect in Nederland geteeld worden, maar wordt in de winter ingevoerd vanuit Kenia. Daar wordt ze helaas vaak gekweekt door boeren in slechte werkomstandigheden. Na de oogst worden de bonen per vliegtuig naar Nederland getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt.

3. Goedkoper

Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker. Omdat ze van lokale teelt afkomstig zijn, zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu. En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij. Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk gelden al deze argumenten ook voor seizoensfruit.

Welke groente eet ik in welk seizoen?

Om het je alvast gemakkelijk te maken zetten we even op een rijtje welke lokale, Nederlandse groenten in welke maand op hun best zijn. Natuurlijk is de lijst nog heel wat uitgebreider. Wij geven je alvast wat inspiratie om lekker te koken met seizoensgroenten!

Januari: knolselder, prei, rode kool, rode biet, schorseneren, spruiten
Februari: koolraap, pastinaak, witte kool, savooikool, uien
Maart: bloemkool, groene selder, witlof, wortelen, paddenstoelen
April: aardappelen, andijvie, asperges, radijs, rapen
Mei: doperwten, kropsla, spinazie, spitskool, warmoes
Juni: artisjok, broccoli, prinsessenbonen, venkel
Juli: aubergine, bleekselder, komkommer, Chinese kool
Augustus: bloemkool, courgette, koolrabi, mais, paprika, kropsla
September: snijbonen, mais, tomaat, pompoen
Oktober: paddenstoelen, rapen, spinazie, rammenas, schorseneren
November: wortelen, pompoen, veldsla, witlof, venkel
December: uien, witte kool, aardappelen, wortelen, andijvie


Filotaart met groene groenten & kruiden

Een heerlijke gezonde taart, boordevol groenten! Lees verder

Inspiratie hoofdgerecht vegetarian

Bloemkool couscous met pistachenoten

Maak je eigen bloemkool couscous met dit eenvoudige recept! Lees verder

food vegetarian hoofdgerecht

Socca met geroosterde tomaatjes

Een lokale specialiteit uit Nice. Die traditioneel in een houtoven gebakken wordt, maar ook heerlijk is uit de koekenpan. Lees verder

food voorgerecht vegetarian