Artikel-Seizoensgroenten-Detail

De voordelen van seizoensgroenten

3 redenen om te kiezen voor seizoensgroenten

1. Superlekker

Groenten zijn in ‘hun’ seizoen altijd het lekkerst. Geef toe: aardbeien smaken toch veel beter in de zomer dan in de winter? Maar er is meer. Elke groente kan in België gedurende een paar maanden geoogst worden. Wil je de groente toch eten in een ander seizoen? Dan krijg je ingevoerde groenten uit andere landen.

2. Milieuvriendelijk

Neem nu bijvoorbeeld sperziebonen. Deze groente kan perfect in Nederland geteeld worden, maar wordt in de winter ingevoerd vanuit Kenia. Daar wordt ze helaas vaak gekweekt door boeren in slechte werkomstandigheden. Na de oogst worden de bonen per vliegtuig naar Nederland getransporteerd, wat een gigantische milieubelasting met zich meebrengt.

3. Goedkoper

Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker. Omdat ze van lokale teelt afkomstig zijn, zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu. En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij. Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder. Natuurlijk gelden al deze argumenten ook voor seizoensfruit.

Welke groente eet ik in welk seizoen?

Om het je alvast gemakkelijk te maken zetten we even op een rijtje welke lokale, Nederlandse groenten in welke maand op hun best zijn. Natuurlijk is de lijst nog heel wat uitgebreider. Wij geven je alvast wat inspiratie om lekker te koken met seizoensgroenten!

Januari: knolselder, prei, rode kool, rode biet, schorseneren, spruiten
Februari: koolraap, pastinaak, witte kool, savooikool, uien
Maart: bloemkool, groene selder, witlof, wortelen, paddenstoelen
April: aardappelen, andijvie, asperges, radijs, rapen
Mei: doperwten, kropsla, spinazie, spitskool, warmoes
Juni: artisjok, broccoli, prinsessenbonen, venkel
Juli: aubergine, bleekselder, komkommer, Chinese kool
Augustus: bloemkool, courgette, koolrabi, mais, paprika, kropsla
September: snijbonen, mais, tomaat, pompoen
Oktober: paddenstoelen, rapen, spinazie, rammenas, schorseneren
November: wortelen, pompoen, veldsla, witlof, venkel
December: uien, witte kool, aardappelen, wortelen, andijvie


6 verrassend vegetarisch gangen

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft Chef Bart Stork tijdens en Masterclass aan verschillende horecaondernemingen laten zien dat een vegetarisch menu verrassend en goed in de smaak kan vallen. Lees verder

Inspiratie food hoofdgerecht nagerecht vegetarian voorgerecht

Verrassend vegetarisch: zes gangen met bijpassende wijnen

Makro organiseerde een smaakvolle masterclass met het thema ‘vega’, vol met verrassende twists en bijpassende wijnen. Iedere maand wordt een aantal horecaondernemers exclusief uitgenodigd voor deze culinaire verkenningen. Lees verder

Inspiratie food vegetarian wine

VERS nu met nog scherpere prijzen, ruimer assortiment en verbeterde kwaliteit

Steeds meer horeca-ondernemers (her)ontdekken Makro als dé groothandel voor groenten en fruit. Sinds wij in zee gingen met een nieuwe leverancier Vroegop-Windig is het aanbod dan ook flink vergroot, verduurzaamd en vooral: verbeterd. Smaak en kwaliteit staan (weer) voorop in onze keuzes en ons aanbod. Lees verder

food