668x267-detail-drankje-bbq

Drankje bij de barbecue

Hoewel bij de bbq alles mag en niets moet, doet een goede voorbereiding wonderen. Want als je weet wat je op de grill legt, weet je ook welk drankje past.

Bier voor de werker

Maar first things first! Voordat je vlees op je plastic bordje belandt, heeft de buitenkok van dienst flink staan zweten. Daar krijg hij of zij dorst van, dus een stevig biertje is welverdiend. Vooral IPA’s raad ik die harde werkers aan: stevig en dorstlessend tegelijk. Voor speciaalbiertjes hoef je anno 2018 natuurlijk de grens niet meer over: denk aan brouwerij De Leckere uit Utrecht of Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam.

Aan tafel

Het eten is eindelijk klaar, tijd om te eten en dus tijd voor wijn. Die kun je het beste op de herkomst van de ingrediënten op de grill afstemmen: meeste kans dat de smaken goed samengaan. Neem de vegetarische barbecue, die nog populairder wordt in 2018. Mais en courgette met een rooksmaakje komen beter tot hun recht met een fruitige sauvignon blanc, uit Australië of Zuid-Afrika. In die landen wordt al langer met dit soort ingrediënten gebarbecued.

Veel keus

Bij vis net zo: Spanjaarden en Italianen grillen hun vis graag. Geen gek idee om uit Italië en Spanje je wittewijninspiratie te halen. Al smaakt nu ik erover nadenk ook een rosé uit de Provence heerlijk bij bijvoorbeeld garnalen en rivierkreeftjes. En bij een op de huid gebakken visje misstaat een volle chardonnay zeker niet. Keus genoeg dus!

Slow cooking

Vlees betekent natuurlijk volle, stevige en rode wijn. Door de intense combi van rook- en vleessmaak geldt dat zeker voor de bbq. Ook het populaire slow cooking, van bijvoorbeeld pulled beef, is goed te combineren met een stevige malbec of cabernet sauvignon. Maar denk ook eens aan een shiraz uit Australië om indruk te maken. Bij minder zwaar vlees en bij kip zit je goed met een stevige rosé uit Argentinië.


Victor Bal, registervinoloog en liquorist, Makro Delft

Meer over BBQ zaken


Alcoholvrije cocktails

Geen alcohol, maar wel lekker! Lees verder

borrel bbq

Ribroast

Een echte BBQ-gerecht! Lees verder

bbq

BBQ oesters

De tijd voor barbecue oesters is weer aangebroken Lees verder

bbq