spaghetti

Ekoland, ruim drie decennia ervaring in biologisch

Biologisch

Biologische producten moeten voldoen aan strenge regels die zijn vastgelegd in Europese wetgeving:
• Geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest
• Geen genetisch gemanipuleerde gewassen
• Geen dierenleed
• Geen toevoeging van chemische hulpstoffen bij de verwerking

Maar biologische landbouw is veel meer dan het verbod op chemische en onnatuurlijke middelen. Voor de teelt van mooie gewassen en het houden van gezonde dieren, doen biologische boeren en tuinders een heleboel meer:
• Stimuleren van bodemleven: met compost en dierlijke mest wordt het bodemleven (zoals regenwormen) geactiveerd. Een rijk bodemleven zorgt voor een vruchtbare bodem met een sterke structuur. Biologische bodems zijn daardoor beter bestand is tegen erosie, droogte en zware regenval.
• Samenwerken met de natuur: met de aanleg van bloemenstroken en bomen worden nuttige insecten en vogels aangetrokken, die de plaaginsecten onder controle houden.
• De aard van het beestje respecteren: door het natuurlijke gedrag te stimuleren, hebben de dieren minder last van stress en ziektes. De dieren leven in een ruime stal met buitenuitloop en ze krijgen biologisch voer dat bij ze past. Dus koeien eten hoofdzakelijk gras en kippen krijgen granen.
• De kringloop sluiten: zoveel mogelijk eigen voerteelt (dus geen import van soja uit verre landen) en het groenafval en/of dierlijke mest worden gerecycled. Op deze manier blijven hulpbronnen behouden voor de volgende generaties.

De voordelen van biologisch

Een groeiend aantal mensen kiest bewust voor biologische voeding. Sommigen vinden het gewoon lekkerder en anderen vinden het beter voor zichzelf en de planeet. De voordelen die mensen het meeste noemen zijn:
• Gezond: veel mensen vinden biologische voeding gezonder. Want als er geen gif op gespoten is, kun je dat ook niet binnenkrijgen.
• Milieuvriendelijk: bodem, water en lucht worden niet vervuild en daardoor blijft de leefomgeving schoon.
• Meer biodiversiteit: door het rijke bodemleven en het stimuleren van flora en fauna hebben de meeste biologische bedrijven een relatief grote biodiversiteit. Dat geeft kleur en leven aan het landschap.
• Beter voor het klimaat: door het gebruik van compost en dierlijke mest kan de bodem meer CO2 opslaan.
• Diervriendelijk: een beter leven voor koeien, kippen en varkens.

Hoe herken je biologisch?

Staat dit logo op de verpakking? Dan is het product gegarandeerd biologisch. Onder het logo staat de landcode. Is die code SKAL (NL-BIO-01)? Dan is het product in Nederland gecontroleerd. Daarnaast vind je onder het Europese bio logo het land van herkomst van de agrarische ingrediënten (binnen en/of buiten EU). In de ingrediëntendeclaratie is aangegeven welke ingrediënten van biologische teelt zijn. Alleen als een product niet of onvoldoende beschikbaar is, is het toegestaan om gangbare ingrediënten te gebruiken. Het aandeel biologisch van de agrarische ingrediënten is altijd minimaal 95%.

Bekijk het assortiment


6 verrassend vegetarisch gangen

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft Chef Bart Stork tijdens en Masterclass aan verschillende horecaondernemingen laten zien dat een vegetarisch menu verrassend en goed in de smaak kan vallen. Lees verder

Inspiratie food hoofdgerecht nagerecht vegetarian voorgerecht

Verrassend vegetarisch: zes gangen met bijpassende wijnen

Makro organiseerde een smaakvolle masterclass met het thema ‘vega’, vol met verrassende twists en bijpassende wijnen. Iedere maand wordt een aantal horecaondernemers exclusief uitgenodigd voor deze culinaire verkenningen. Lees verder

Inspiratie food vegetarian wine

VERS nu met nog scherpere prijzen, ruimer assortiment en verbeterde kwaliteit

Steeds meer horeca-ondernemers (her)ontdekken Makro als dé groothandel voor groenten en fruit. Sinds wij in zee gingen met een nieuwe leverancier Vroegop-Windig is het aanbod dan ook flink vergroot, verduurzaamd en vooral: verbeterd. Smaak en kwaliteit staan (weer) voorop in onze keuzes en ons aanbod. Lees verder

food