spaghetti

Ekoland, ruim drie decennia ervaring in biologisch

Biologisch

Biologische producten moeten voldoen aan strenge regels die zijn vastgelegd in Europese wetgeving:
• Geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest
• Geen genetisch gemanipuleerde gewassen
• Geen dierenleed
• Geen toevoeging van chemische hulpstoffen bij de verwerking

Maar biologische landbouw is veel meer dan het verbod op chemische en onnatuurlijke middelen. Voor de teelt van mooie gewassen en het houden van gezonde dieren, doen biologische boeren en tuinders een heleboel meer:
• Stimuleren van bodemleven: met compost en dierlijke mest wordt het bodemleven (zoals regenwormen) geactiveerd. Een rijk bodemleven zorgt voor een vruchtbare bodem met een sterke structuur. Biologische bodems zijn daardoor beter bestand is tegen erosie, droogte en zware regenval.
• Samenwerken met de natuur: met de aanleg van bloemenstroken en bomen worden nuttige insecten en vogels aangetrokken, die de plaaginsecten onder controle houden.
• De aard van het beestje respecteren: door het natuurlijke gedrag te stimuleren, hebben de dieren minder last van stress en ziektes. De dieren leven in een ruime stal met buitenuitloop en ze krijgen biologisch voer dat bij ze past. Dus koeien eten hoofdzakelijk gras en kippen krijgen granen.
• De kringloop sluiten: zoveel mogelijk eigen voerteelt (dus geen import van soja uit verre landen) en het groenafval en/of dierlijke mest worden gerecycled. Op deze manier blijven hulpbronnen behouden voor de volgende generaties.

De voordelen van biologisch

Een groeiend aantal mensen kiest bewust voor biologische voeding. Sommigen vinden het gewoon lekkerder en anderen vinden het beter voor zichzelf en de planeet. De voordelen die mensen het meeste noemen zijn:
• Gezond: veel mensen vinden biologische voeding gezonder. Want als er geen gif op gespoten is, kun je dat ook niet binnenkrijgen.
• Milieuvriendelijk: bodem, water en lucht worden niet vervuild en daardoor blijft de leefomgeving schoon.
• Meer biodiversiteit: door het rijke bodemleven en het stimuleren van flora en fauna hebben de meeste biologische bedrijven een relatief grote biodiversiteit. Dat geeft kleur en leven aan het landschap.
• Beter voor het klimaat: door het gebruik van compost en dierlijke mest kan de bodem meer CO2 opslaan.
• Diervriendelijk: een beter leven voor koeien, kippen en varkens.

Hoe herken je biologisch?

Staat dit logo op de verpakking? Dan is het product gegarandeerd biologisch. Onder het logo staat de landcode. Is die code SKAL (NL-BIO-01)? Dan is het product in Nederland gecontroleerd. Daarnaast vind je onder het Europese bio logo het land van herkomst van de agrarische ingrediënten (binnen en/of buiten EU). In de ingrediëntendeclaratie is aangegeven welke ingrediënten van biologische teelt zijn. Alleen als een product niet of onvoldoende beschikbaar is, is het toegestaan om gangbare ingrediënten te gebruiken. Het aandeel biologisch van de agrarische ingrediënten is altijd minimaal 95%.

Bekijk het assortiment


Stoofpaling met verse kruiden

Een smaakvol én decoratief visgerecht Lees verder

Inspiratie feestdagen food hoofdgerecht vis

Paddenstoelen Suprême Saus

Een heerlijke verfijnde witte saus Lees verder

Inspiratie feestdagen food

Appeltartaar met calvados en kaneelroom

Een heerlijk nagerecht om van te smullen! Lees verder

Inspiratie feestdagen food nagerecht vegetarian