668x267-detail-jan  smink-bbq-bavette

Bavette ‘caveman style’

Sterrenkok Jan Smink is al de helft van zijn leven bezig met de kunst van koken. Vanaf de Eindhovense Sterklas heeft zijn carriere hem gebracht in de keukens van onder andere Landgoed Lauswolt en De Librije. Jan heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de Zilveren Champignon en tot tweemaal toe de eerste plaats bij de Bocuse d’Or, de prestigieuze onderscheiding voor de beste kok van Nederland.

Ga naar BBQ Zaken


668x360-artikel-jan  smink-bbq-bavette-1

Stap 1
Maak de bavette schoon en verwijder alle vliesjes. Zout de bavette.


668x360-artikel-jan  smink-bbq-bavette-2

Stap 2
Zorg dat de houtskool goed op temperatuur is en goed gloeit. Gebruik altijd houtskool, het liefst wat grotere stukken. Leg de bavette rechtstreeks in de kolen, voor beide kanten ongeveer 2 minuten. Haal de bavette er daarna weer uit en laat rusten.


668x360-artikel-jan  smink-bbq-bavette-3

Stap 3
Denk bij het snijden van de bavette er aan dat je op de draad snijdt en niet met de draad mee.


Gerookte BBQ-saus met tomberries

Ingrediënten
1 grote ui
2 tenen knoflook
50 g schenkstroop
40 g witte aceto
40 g whiskey
Tabasco
50 g bruine basterd suiker
250 g gepelde tomaat
50 g ketchup
25 g worchester sauce
Houtsnippers geweekt in water

Bereiding
Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan in een pan met wat olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat rustig inkoken tot de gewenste dikte. Maak desgewenst extra op smaak met tabasco en zout. Rook de saus 10 minuten met de geweekte snippers op de barbecue.

Spicy sweet & sour-marinade

Ingrediënten
2 rode pepers
2 tenen knoflook
1 sjalot
50 g gember
2 citroenen
2 limoenen
50 g sushi-azijn
50 g witte aceto
1 dl zonnebloemolie
2 dl olijfolie
25 g fijngehakte koriander

Bereiding
Snijd de pepers, knoflook, sjalot en de gember ragfijn. Fruit deze aan in de pan met wat olie. Voeg rasp en sap van de limoenen en citroenen toe en de oliën, aceto en sushi-azijn. Als laatste voeg je de fijngehakte koriander toe.


Doe de gesneden bavette in een schaal en voeg hier de marinade aan toe zodat de smaak er goed in kan trekken. Daarna serveer je het vlees samen met de marinade en de gerookte BBQ-saus.

668x360-artikel-jan  smink-bbq-bavette-4

 


6 verrassend vegetarisch gangen

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft Chef Bart Stork tijdens en Masterclass aan verschillende horecaondernemingen laten zien dat een vegetarisch menu verrassend en goed in de smaak kan vallen. Lees verder

Inspiratie food hoofdgerecht nagerecht vegetarian voorgerecht

Verrassend vegetarisch: zes gangen met bijpassende wijnen

Makro organiseerde een smaakvolle masterclass met het thema ‘vega’, vol met verrassende twists en bijpassende wijnen. Iedere maand wordt een aantal horecaondernemers exclusief uitgenodigd voor deze culinaire verkenningen. Lees verder

Inspiratie food vegetarian wine

VERS nu met nog scherpere prijzen, ruimer assortiment en verbeterde kwaliteit

Steeds meer horeca-ondernemers (her)ontdekken Makro als dé groothandel voor groenten en fruit. Sinds wij in zee gingen met een nieuwe leverancier Vroegop-Windig is het aanbod dan ook flink vergroot, verduurzaamd en vooral: verbeterd. Smaak en kwaliteit staan (weer) voorop in onze keuzes en ons aanbod. Lees verder

food