detail-kalkoen-kerst

Kalkoen uit de oven

Nieuwe recepten, bijzondere ideeën, lekkere hapjes, de feestdagen zijn een feest voor onze smaakpapillen. Natuurlijk wil je een beetje goed voor de dag komen en hapjes serveren waar nog lang over wordt nagepraat. Wij hebben al die nieuwe recepten, bijzondere ideeën en lekkere hapjes voor je verzameld. Je hoeft alleen nog maar te kiezen. Recepten én alle ingredienten, wijnadvies, bubbels en likeur, je vindt alles bij elkaar op:

Succes met de feestdagen


Ingrediënten
Voor 6 personen

1 kalkoen
3 rundersaucijzen
100 g magere spekreepjes
1 appel, in blokjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in boogjes
2 tl venkelzaad
100 g rozijnen
1 snee oud brood, in blokjes
100 g boter
200 g cranberries
100 g diepvries bosvruchten
350 ml gevogeltefond
200 ml rode wijn
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 el basterdsuiker
400 g krieltjes
Olijfolie
Zout en peper
Vleestouw
Vleesthermometer

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen.
3. Snijd de saucijzen open en haal het worstvlees eruit. Het velletje van de saucijzen gebruik je niet.
4. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes, worstvlees, appel, bleekselderij, knoflook en venkelzaad 5 minuten aan. Zet het vuur uit en meng de rozijnen en het brood door het mengsel.
5. Vul de kalkoen met het mengsel, bind de poten van de kalkoen dicht met vleestouw, zodat de vulling mooi blijft zitten. Vet de kalkoen in met roomboter.
6. Leg de kalkoen samen met de krieltjes in een ovenschaal. Weegt de kalkoen 4 kg rooster hem dan ongeveer 3 uur. Verlaag na 1 uur braden de oventemperatuur naar 160 graden. Controleer of de kalkoen gaar is met een vleesthermometer, de kerntemperatuur moet 70 graden zijn. Laat de kalkoen minimaal 15 minuten rusten losjes afgedekt onder aluminiumfolie, voordat je hem aansnijdt.
7. Kook de cranberries en bosvruchten met de takjes tijm, rozemarijn, rode wijn en de basterdsuiker in de gevogeltefond 20 minuten op laag vuur. Verwijder de kruiden.
8. Serveer de kalkoen met de krieltjes en cranberry rode vruchten-jus.


6 verrassend vegetarisch gangen

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft Chef Bart Stork tijdens en Masterclass aan verschillende horecaondernemingen laten zien dat een vegetarisch menu verrassend en goed in de smaak kan vallen. Lees verder

Inspiratie food hoofdgerecht nagerecht vegetarian voorgerecht

Bibimbap Koreaanse rijstbowl

Bibimbab is een Koreaans gerecht dat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent. Het gerecht bestaat uit een hoopje rijst waarop je allerlei ingrediënten plaatst die je apart van elkaar hebt bereidt. Een eitje in het midden maakt de bibimbap af. Lees verder

food vlees hoofdgerecht

Doe-het-zelf oliebollen

Voor de doe-het-zelf’er hebben we alles in huis om zelf de heerlijkste oliebollen te maken Lees verder

feestdagen