Artikel-Mieke-Kosters-Detail-2

Gastblogster Mieke Kosters: nieuw jaar, nieuwe start als ondernemer

Een jaar geleden zag ik ietwat nerveus en vol verwachting uit naar 2017. Ik had net besloten opnieuw te beginnen met mijn bedrijf, een nieuwe start te maken. Al vanaf 2011 ben ik ondernemer. Ik schrijf afslankboeken en verkoop (online) trainingen. Het liep prima. In de afgelopen jaren verkocht ik bijna 300.000 boeken, ik verscheen regelmatig in de media, schrijf een wekelijkse column voor VROUW van Telegraaf en gaf onlinetrainingen. Alleen… ik wilde meer.

Alles zelf doen en geen risico’s nemen

Dat had een aantal redenen. Ik vond schrijven best weleens eenzaam, ik miste collega’s en af en toe was het moeilijk mezelf op te peppen en nieuwe inspiratie op te doen. Ik had bovendien al heel lang het gevoel dat er meer potentie zat in mijn bedrijf. Mijn afslankmethode is bewezen effectief. Het is geen dieet, maar een aanpak gericht op de psychologie achter eten, gericht op blijvende gedragsverandering. Dat werkt echt! Het lukte me alleen niet die potentie te verzilveren: groter te groeien in Nederland en daarbuiten. Dat kwam omdat ik net niet de juiste strategische keuzes maakte: een focus op boeken was niet genoeg. Maar vooral omdat ik vrijwel alles zelf bleef doen. Elk blog, advies of mail kwam uit mijn eigen koker: loslaten vond ik moeilijk. En ik vond het gewoon best eng om (financieel) risico te lopen. Het ging toch goed zo; ik had een prima inkomen en relaxed werk. Ik speelde op safe.

Gewoon doen

Precies een jaar geleden besloot ik de sprong te wagen. Ervoor te gaan. Ik bedacht dat ik meer spijt zou hebben als ik het nooit (echt) probeerde, dan als ik het gewoon deed en zou falen. Ik investeerde mijn opgebouwde spaargeld en startte opnieuw. Ik zocht en vond goede mensen en koos een nieuwe naam: Skinnyminds. We ontwikkelden een nieuwe site, een app én het belangrijkste: Een revolutionaire 10 stappen aanpak, gericht op de lange termijn. Met 24/7 persoonlijk contact tussen deelnemers én (online)coaching. Gebaseerd op de bekende psychologische inzichten uit m’n boeken, toegankelijk gemaakt met behulp van nieuwe techniek in een online coachplan. Inmiddels bestaat mijn team uit 10 mensen en zijn ruim 40 coaches actief in onze groepen.

Het is hard gegaan.

Nu ik terugkijk snap ik nog steeds niet precies hoe ik het gered heb. Dat mijn drie kinderen nog gewoon vrolijk en gezond rondlopen en m’n man nog bij me is, is een wonder.

Dag en nacht brandjes blussen….

We lanceerden de eerste versie van het coachplan in april 2017, met als ultiem doel zo’n 200 mensen aan te trekken. Het werden er veel meer, waardoor we helemaal niet voldoende coaches hadden. We waren die eerste weken dag en nacht nieuwe coaches aan het werven. Ook het proces om de deelnemers in whatsappgroepen te plaatsen was niet berekend op zulke grote aantallen. Twee medewerkers waren continu bezig, met kramp in hun handen, om mensen van de ene whatsapp groep naar een andere te slepen. We werkten in een moordend tempo; achter de feiten aan. Het was slopend, maar ook heel erg leerzaam én super motiverend! Mijn les: durf groot en nog groter te denken en bereid je daarop voor.

…. En structureel verbeteren

Vervolgens liepen we er tegenaan dat een aantal van de vrijwillige coaches van het begin, weliswaar super enthousiast en ervaringsdeskundig waren, maar weinig tot geen coachervaring hadden. En dat was wel nodig. Daarom startten we in November 2017 met een professionele basiscoachopleiding. Helemaal gratis voor onze eigen coaches. Een doorbraak in de werving van nieuwe coaches én een populaire opleiding voor iedereen die meer ervaring wil opdoen met (online & groeps)coaching op het gebied van eetgedrag. Onze coachplannen werden steeds beter, de waarderingscijfers stegen enorm en de techniek werd stabieler. Al met al was het een heel druk, bewogen én prachtig jaar.

Lekker achteroverleunen als ondernemer

En nu, begin 2018 ben ik weer ietwat nerveus en vol verwachting. De basis van Skinnyminds is in 2017 gelegd, nu willen we focussen op groei. Soms vind ik dat lastig aan ondernemen. Het blijft altijd spannend. Gewoon lekker achterover leunen is er niet bij. Maar goed, waarschijnlijk ben ik daar na twee dagen ook op uitgekeken.

Vijf goede voornemens

In deze eerste column als ondernemer én liefhebber van lekker eten, deel ik graag mijn goede voornemens voor 2018. Gebaseerd op de belangrijkste lessen van het afgelopen jaar: 1. Focus, focus, focus!! Cut the crap. Alles wat we doen moet bijdragen aan één van onze drie KPI’s: vergroten van onze lijst (database), verhogen van de conversie of structureel verbeteren van klanttevredenheid 2. Groot (durven) denken is essentieel. Wees voorbereid op succes, zodat je er niet door overvallen wordt en alleen maar bezig bent met brandjes blussen. 3. Gewoon doen én blijven verbeteren op basis van directe klant feedback. Als je altijd wacht tot alles vooraf perfect is, sta je vooral stil. 4. Meer sturen op verantwoordelijkheid. Als je mensen verantwoordelijkheid geeft, pakken ze die meestal wel. Als je zelf overal bovenop zit, blijf je structureel te druk (en iedereen van jou afhankelijk). 5. Een betere werk-privé balans creëren. Die is voor mij persoonlijk heel belangrijk. Ik wil echt beter prioriteren (zie punt 1), delegeren (punt 4) en plannen.

Het goede nieuws: ik vind werken gewoon heel leuk. Ik heb echt zin in 2018 en houd jullie graag op de hoogte van mijn ondernemers bloopers, lessen én successen.

Mieke Kosters

Ps. Mijn nieuwe boek, Skinnyminds is net uit. Misschien is het wel wat voor jou? Klik hier voor meer informatie over mijn boek.


Chocolademousse van pure en roze chocolade met tropische vruchten

Heerlijke chocolademousse met frisse tropische vruchten Lees verder

feestdagen food nagerecht

Portobello-burger

Hét vegetarische alternatief op een broodje hamburger. Lees verder

food vlees bbq

Vegan salade

Een fris zoete salade met cranberries en walnoten Lees verder

feestdagen food vegetarian voorgerecht