Artikel-Mieke-Kosters-Details-3

Summer vibes? 10 tips voor een lekkere en slanke barbecue!

Of het nu een afsluitende barbecue is met collega’s, een etentje met vrienden of een spontane bbq-avond thuis; de zomerse barbecue is onmogelijk te vermijden. En waarom zou je ook? Het is gezellig én lekker! Maar als je toch graag wat kilo’s kwijt wilt voor de zomer is het wel eens lastig. Want: hoe doe je dat met lappen vlees en liters rosé? Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden voor een slanke, gezonde BBQ. Met deze 10 tips heb jij deze zomer allebei: heerlijke BBQ avondjes én dat bikini-lijf. Genieten maar!

1. Stil je ergste trek

Het duurt meestal wel even voor de barbecue is opgewarmd en het eerste vlees op je bord ligt. En met een knorrende maag zijn die stokbroodjes met satésaus wel heel verleidelijk. Voordat je het weet prop je ze achteloos naar binnen en zit je al aan je taks voordat het lekkerste vlees überhaupt warm is. Herkenbaar? Neem voordat je vertrekt naar de barbecue een slim tussendoortje: bijvoorbeeld wat yoghurt of een soepje. Zo is de ergste trek gestild en bespaar je later al die kcal waarvan je toch niet echt geniet.

2. Kies voor mager vlees, gemarineerd

Kies voor magere vleessoorten, zoals varkenshaas, biefstuk of runderlapjes. Ook gevogelte is altijd slim; bijvoorbeeld kip- of kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder een vet sausje. Een dry rub (een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen) is een goede manier om calorie-arm smaak te geven aan een stukje vlees.

3. Neem vis

Kies het liefst witvis zoals kabeljauw, tilapia of bijvoorbeeld een spiesje met gamba’s. Vis kun je goed inpakken in aluminiumfolie; het gaart heerlijk en je voorkomt dat de barbecue-man het overgiet met olie. Andere magere vis-soorten zijn tonijn, schol, tong, inktvis of pangasius.

4. Ga voor gegrilde groenten

Gegrilde groenten zijn een welkome afwisseling tussen vlees en vis door. Groot pluspunt: ze zijn gezond en lekker. Besprenkel courgette, paprika en aubergine met een beetje olijfolie en breng het op smaak met peper en (zee)zout en eventueel rozemarijn. Rijg de groenten aan een spiesje en je hebt een kleurrijke creatie. Of ga voor portobello’s, zoete aardappel of maiskolf van de gril: de opties zijn eindeloos.

5. Proost!

Bij een BBQ hoort een biertje of wijntje. Dat kan prima. Drink tussendoor voldoende water. Afwisselen: om de wijn een glas water drinken, gaat je ongemerkt veel schelen. Proost!

6. Maak zelf sausjes en dips

Pas op, vaak zijn de echte killers bij de BBQ: de sausjes. Over het algemeen zijn rode sauzen als curry, ketchup en barbecuesaus magerder dan witte, maar vaak bevatten ze wel suiker. Van satésaus en mayonaise neem je liever niet te veel. Onze tip: Maak ze zelf! Leuk om te doen en stukken gezonder dan de kant en klare varianten. Probeer eens een yoghurtsausje (bijv. met knoflook en citroensap of met kerrie en mosterd), zelfgemaakte humus, een eigen tomatensalsa of tzatziki op basis van Griekse yoghurt zonder vet, komkommer en knoflook.

7. Neem wat mee!

Een barbecue bij vrienden of familie? Neem iets mee! Het is niet alleen attent, maar zorgt er ook voor dat je verzekerd bent van een gezonde optie. Denk bijvoorbeeld aan rood fruit, groente-spiesjes of een frisse salade.

8. Zelfgemaakte salade erbij

Huzaren- of aardappelsalades bevatten vaak veel mayonaise. Een zelfgemaakte salade is een lekker en veelal slanker alternatief. Maak je eigen favoriet! Of ga een keer voor iets anders en probeer een frisse salade van watermeloen, munt en geitenkaas. Genieten!

9. Grill een toetje

Frambozen, ananas, aardbeien en banaan: het is allemaal extra lekker op de barbecue. Ook gegrilde nectarines zijn heerlijk. Snijd het fruit zo kort mogelijk van tevoren om uitdrogen te voorkomen en maak er spiesjes van. De barbecue hoeft niet meer gloeiendheet te zijn. Een ideale afsluiter, dus! 

10. Geniet bewust van wat je wél eet!

En tot slot, misschien wel de belangrijkste tip: Geniet heel bewust van wat je wél eet. Dat maakt dat je niet bezig hoeft te zijn met alles wat je niet neemt. Keuzes maken hoort erbij in een slanke, gezonde levensstijl. Ook op zomerse avonden. Bepaal van tevoren wat je wilt eten en drinken en houd je aan de afspraak met jezelf. Genoeg gehad? Leg je bord weg en focus op je gezelschap. Dan heb je de dag na de BBQ ook een supergoed gevoel.



Eet smakelijk!

Mieke Kosters

6 verrassend vegetarisch gangen

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees heeft Chef Bart Stork tijdens en Masterclass aan verschillende horecaondernemingen laten zien dat een vegetarisch menu verrassend en goed in de smaak kan vallen. Lees verder

Inspiratie food hoofdgerecht nagerecht vegetarian voorgerecht

Verrassend vegetarisch: zes gangen met bijpassende wijnen

Makro organiseerde een smaakvolle masterclass met het thema ‘vega’, vol met verrassende twists en bijpassende wijnen. Iedere maand wordt een aantal horecaondernemers exclusief uitgenodigd voor deze culinaire verkenningen. Lees verder

Inspiratie food vegetarian wine

Bibimbap Koreaanse rijstbowl

Bibimbab is een Koreaans gerecht dat letterlijk ‘gemengde rijst’ betekent. Het gerecht bestaat uit een hoopje rijst waarop je allerlei ingrediënten plaatst die je apart van elkaar hebt bereidt. Een eitje in het midden maakt de bibimbap af. Lees verder

food vlees hoofdgerecht