668x267-detail-image-paella

Paella

Voedend, levendig en geserveerd zonder pretenties, paella heeft al eeuwenlang, en om een goede redenen, een prominente plaats in de Spaanse keuken. Houd je niet van mosselen dan kun je altijd nog venusschelpen (Palourdes) als alternatief gebruiken. Om de maaltijd af te ronden, kies je een goede Spaanse rode wijn uit de regio Rioja.

Lees meer over Spaanse wijn


Ingrediënten voor de kuidenmix

1 kop gehakte verse peterselie
¼ kopje verse citroensap
1 eetlepel olijfolie
2 grote teentjes knoflook


Ingrediënten voor de Paella

1 kopje water
1 theelepel saffraan draad
3 (16 ml) blikjes vetvrije, natriumarme kippenbouillon
8 ongepelde jumbo garnalen (ongeveer ½ pond)
1 eetlepel olijfolie
4 gevilde, uitgebeende kippendijen (in tweeën gesneden)
2 schakels Spaanse chorizo-worst (ongeveer 615 gram) of kalkoen-kielbasa, in stukjes gesneden van 1 cm dikke plakjes
115 gram prosciutto of natriumarme ham, in stukjes van 2-3 cm gesneden
2 kopjes fijngehakte ui
1 kop fijngehakte rode paprika
1 kop ingeblikte tomatenblokjes op sap
1 theelepel zoete paprika
3 grote teentjes knoflook, gehakt
3 kopjes ongekookt Arborio rijst of andere kortkorrelige rijst
1 kopje bevroren groene erwten
8 mosselen, geschrobd en gebaard
¼ kopje vers citroensap

Citroenwiggen (optioneel)


Bereiding

Stap 1
Maak de kruidenmix door de 4 ingrediënten met elkaar te mengen. Zet de mix daarna apart.

Stap 2
Om bouillonmengsel te bereiden: combineer water, saffraan en bouillon in een grote pan. Breng het geheel aan het sudderen (belangrijk dat het niet gaat koken). Laat sudderen op laag vuur.

Schil en pel ondertussen de garnalen en laat de staarten intact; zet daarna de garnalen opzij.

Stap 3
- Verwarm 1 eetlepel olie in een grote paellapan, of grote koekenpan, op middelhoog vuur.
- Voeg kip toe; bak 2 minuten aan elke kant en haal de kip daarna uit de pan.
- Doe nu de worst en prosciutto in de pan, bak 2 minuten en verwijder daarna uit de pan.
- Doe nu de garnalen in de pan, bak 2 minuten en verwijder daarna uit de pan.
- Zet het vuur laag tot medium laag
- Doe de ui en paprika in de pan en bak 15 minuten onder af en toe roeren.
- Voeg de tomatenblokjes, paprika en 3 knoflookteentjes toe en kook dit nog eens 5 minuten.
- Voeg de rijst toe en kook 1 minuut onder voortdurend roeren.
- Roer de kruidenmix, het bouillonmengsel, de kip, het worstmengsel en erwten erdoor. Zet het  vuur laag en kook 10 minuten onder regelmatig roeren.
- Voeg mosselen toe in de pan en nestel ze in het rijstmengsel. Kook 5 minuten of tot de schelpen opengaan. Gooi alle ongeopende schelpen weg.
- Schik de garnalen, kop naar beneden, in het rijstmengsel en kook 5 minuten, of tot de garnalen gaar zijn.
- Giet ¼ kop citroensap over het geheel.
- Verwijder van het vuur, bedek met een handdoek en laat 10 minuten staan.

Serveer met citroenwiggen, indien gewenst.

 

 

 


Wijn van het Jaar

Makro’s meest ervaren wijnexperts zoeken ieder jaar naar de Wijn van het Jaar die voldoet aan alle verwachtingen en eisen van Makro. Hierbij letten we op kwaliteit, smaak, prijs en duurzaamheid. Lees verder

wine

Vis roken

Allereerst is het belangrijk dat de roker geen haast heeft, het is namelijk geen magnetron. Om te roken kan men het beste een vis gebruiken met een hoog vetgehalte: paling, forel, zalm, makreel, haring,of sprot. Andere vissoorten worden door het roken vaak droog. Ook mosselen en kip zijn gerookt heerlijk. Lees verder

food hungry netwerken

Spinazie fritatta

Een heerlijk gerecht voor naar de picknick! Zowel warm als koud te serveren. Lees verder

food voorgerecht