668x267-detail-image-blind-proeven

De wijnspecialist: Blind proeven

In voor een experimentje?

Serveer bij een lekker stukje lamsvlees eens een rode bordeaux-blend uit Waiheke Island in Nieuw-Zeeland, in plaats van de geijkte pomerol of saint-émilion. Wikkel de fles in aluminiumfolie en zeg je gasten dat ze 50 euro kunnen verdienen als ze het land en gebied raden. Wedden dat je dat geld in de pocket houdt?

Niet voor de status

Het punt dat ik wil maken: kijk niet naar de status of bekendheid van de wijn, maar ga volledig uit van wat je proeft. Een pomerol of saintémilion zitten met hun prijskaartje vaak in het hogere segment. Terwijl je voor de helft van het geld een spannende vervanger hebt, die minstens zo lekker is. Uit onverwachte wijnlanden of wijngebieden komen vaak fantastische wijnen voor lagere prijzen. Neem Portugal. Vroeger dronken we de port en lieten de prachtige wijnen uit de Douro en Alentejo vaak links liggen. Terwijl die juist een geweldige prijs-kwaliteit-verhouding hebben. Maar denk ook eens aan onverwachte gebieden in bekende wijnlanden als Spanje. Ga eens voor Penedès, Priorat of Alicante, in plaats van Rioja. 

Wijnwahalla

Het vinden van mooie Wijn & Spijscombinaties is mijn passie. De kiem hiervan werd gelegd door een maître die mij als leerling tijdens het opdekken van de tafels meenam in de wereld van wijn. Later werd ik zelf maître-sommelier in het sterrenrestaurant van Toine Hermsen: een waar wijnwalhalla. Als wijnspecialist bij Makro kan ik deze passie combineren met mijn liefde voor het adviseren en plezieren van mensen. Het is mijn drive klanten te verrassen, of ze nu iets simpels zoeken of in het luxesegment.

Wat is het waard?

Deze klanten weten veel meer dan elf jaar geleden, toen ik bij Makro begon. Ze bevinden zich hoger op de zogeheten wijnladder. Vroeger gingen ze vaker voor kwantiteit, waar ze nu iets megalekkers zoeken. Om die reden laat ik klanten vaak blind proeven en vraag ik ze wat ze de wijn waard vinden. Misschien vind je een wijn minder waard dan hij blijkt te kosten. Dan koop je hem uiteraard niet. Maar wellicht proef je iets onverwacht lekkers, wat je meer waard is dan het kost. En zeg nou eerlijk: dan maakt het toch niet uit waar een wijn vandaan komt?


Tip van Ivo
Neem eens een sauvignon blanc uit Marlborough, Nieuw- Zeeland, in plaats van een uit de Franse Loirestreek. Je zult versteld staan van de fantastische geur en smaak: lekker crispy, bloemig en supermooi in balans.


Ivo Cox
Wijnexpert van Makro Nuth


Verrassend vegetarisch: zes gangen met bijpassende wijnen

Makro organiseerde een smaakvolle masterclass met het thema ‘vega’, vol met verrassende twists en bijpassende wijnen. Iedere maand wordt een aantal horecaondernemers exclusief uitgenodigd voor deze culinaire verkenningen. Lees verder

Inspiratie food vegetarian wine

De wijnspecialist: de smaak van puur natuur

Duurzame wijnbouw heeft een enorme sprong gemaakt in de wijnwereld. Vooral uit respect voor natuur en milieu, maar ook omdat er vraag naar is. Zo zie je steeds vaker dat boeren hun stroom opwekken met zonne- en/of windenergie. Daarnaast maken meer boeren hun wijnen op biologische wijze. Biologische wijnen kennen een kostbaar productieproces en zijn daardoor hoger in prijsklasse. Lees verder

wine

Wijn & spijs combinatie: Smaragd Grüner Veltliner & Gekookte Pulpo kreeft

Kreeftenstaart is een geslaagde combinatie met de Smaragd Grüner Veltliner. Bekijk hier het recept van gekookte pulpo kreeft met champagne mayonaise. Lees verder

vis feestdagen hoofdgerecht voorgerecht wine